Hlavní obsah

V Ostravě vyvíjejí potvrzovací test na virus zika, chtějí ho mít do pár týdnů

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Česko má jedinou Národní referenční laboratoř pro arboviry. Nachází se v Ostravě ve Zdravotním ústavu, kde právě nyní připravují potvrzovací test, který by spolehlivě rozeznal virus zika. K dispozici by mohl být už za pár týdnů, tedy zřejmě v březnu. Právo o tom informovala vedoucí této laboratoře Hana Zelená.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Vzorek krve od pacienta nakaženého virem zika. Ilustrační snímek

Článek

„K vyšetření protilátek na virus zika nyní využíváme nový komerční test německé firmy, která ho jako první na světě uvedla na trh. Jenže tam je menší problém v tom, že ta souprava je prozatím určena jen pro výzkum. Takže výsledky tohoto testu musí být ještě dále ověřeny,“ vysvětlovala vedoucí národní laboratoře.

Dodala, že je to vlastně podobné jako u testování na virus HIV. „Existuje mnoho různých testů, pracuje se na tom již mnoho let. Nicméně i zde, když test vyjde pozitivní, tak musí být ještě konfirmován potvrzovacím testem,“ snažila se přiblížit náročnou problematiku Zelená.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Obecně jsou zkušenosti takové, že když se vyšetřují protilátky na flaviviry, mezi něž patří i virus zika, tak tam často vidíme takzvané zkřížené reakce. To znamená, že když člověk prodělá jednu flavivirovou infekci a potom vás vyšetřují v testu na nějakou jinou flavivirovou infekci, tak to může dávat falešně pozitivní výsledky,“ upozornila lékařka.

Problémy se vzorky

Potvrzovacímu testu se také říká neutralizační. Podle odborníků nejde komerčně vyrobit, protože je pro něj zapotřebí mít k dispozici živý virus a živé buňky, na nichž se virus množí. Ostravská laboratoř však již virus má a množí ho, získala ho totiž od kolegů z jedné evropské laboratoře.

Jediný problém vidí vedoucí Národní referenční laboratoře pro arboviry Hana Zelená v tom, jak si ověřit, že vytvořený potvrzovací test funguje.

„Potřebovali bychom ještě nějaký vzorek od člověka, o kterém víme, že je pozitivní. Doufáme ale, že se nám jej podaří získat. Jinak samozřejmě máme i jinou možnost, jak si jej pořídit – museli bychom virem zika nakazit laboratorní zvířata, nejspíše králíky či myši,“ vylíčila Zelená.

Proces nakažení zvířete je podle ní příliš zdlouhavý, trvá až několik týdnů. Pokud ale vše půjde dobře, mohli by ostravští odborníci mít potvrzovací test na virus zika k dispozici za několik týdnů, pravděpodobně už v březnu.

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Virus zika postihl hlavně Jižní a Střední Ameriku a také země Karibiku. Přenáší ho druh komára žijící v těchto oblastech. Zřejmě způsobuje mikrocefalii, nedostatečný vývin mozku u novorozenců. Jeho nejčastějšími příznaky jsou podle odborníků vyrážka, horečka, bolesti kloubů a zánět spojivek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám