Hlavní obsah

V Ostravě budou soutěžit matematici z celého světa

– Ostrava

Nadějní matematici z celého světa v pátek 8. dubna změří síly na katedře matematiky Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Škola bude hostit 26. ročník Mezinárodní matematické soutěže Vojtěcha Jarníka. Jak informoval mluvčí univerzity Adam Soustružník, jde o nejstarší matematickou soutěž vysokoškoláků v Evropské unii.

Foto: Ostravská univerzita

Ostravská univerzita

Článek

„Začínali jsme jako malá soutěž místních univerzit, ale v posledních letech se už počet soutěžících pohybuje okolo 150 až 180 studentů. Jsou to často vítězové či úspěšní řešitelé matematických olympiád v jednotlivých státech. Přední příčky obvykle obsazují studenti z Moskvy, Varšavy, Budapešti nebo Prahy,” řekl jeden z hlavních organizátorů soutěže Jan Šustek.

Účastníci nevědí, co je čeká

Soutěže se tradičně účastní nejen nejlepší matematici z desítek evropských univerzit, ale třeba i studenti z Číny či Kolumbie.

Studenti si výsledky z této soutěže píšou do životopisu, když se hlásí třeba na doktorské studium nebo do zaměstnání.
Jan Šustek

Soutěžící jsou rozděleni do dvou kategorií, první je určena studentům prvních a druhých ročníků, další pak zástupcům vyšších ročníků vysokých škol.

„Až do 1. dubna mohli matematici zasílat své návrhy na úlohy. Teprve den před soutěží zasedne porota složená ze zástupců jednotlivých univerzit, která vybere čtyři soutěžní úlohy pro každou kategorii – soutěžící tak dopředu nevědí, jaké typy úloh na ně čekají,” uvedl Soustružník.

Anonymní vyhodnocování

Výsledky soutěžících kontroluje mezinárodní porota. Kvůli zajištění nestrannosti hodnotitelé neznají identitu studenta, jehož práci opravují.

„Studenti si výsledky z této soutěže píšou do životopisu, když se hlásí třeba na doktorské studium nebo do zaměstnání. Univerzity o naší soutěži vědí a mohou to u uchazeče zohlednit,” podotkl Šustek.

Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční 9. dubna od 15.00 v kině Vesmír.

Vojtěch Jarník (1887–1970) vystudoval matematiku a fyziku na Karlově univerzitě v Praze. Hlavním tématem jeho výzkumu byla teorie čísel. Projevoval zájem o historii matematiky a věnoval se přitom studiu díla Bernarda Bolzana. Jarník byl rovněž předsedou matematicko-fyzikální sekce Československé akademie věd.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám