Hlavní obsah

V Olomouci se představí vědec využívající nanomateriály pro detektory

Novinky,

Využití nanomateriálů pro přípravu biosenzorů a miniaturních detektorů, díky nimž lze odhalit biologicky významné látky v tělních tekutinách, znečištění v životním prostředí či materiály představující bezpečnostní riziko, bude hlavním tématem přednášky cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series. V aule Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ji ve středu od 10 hodin pronese Arben Merkoçi z Catalan Institute of Nanoscience and Nanotechnology v Barceloně.

Foto: nanobiosensors.org

Profesor Arben Merkoçi, expert na využití nanomateriálů

Článek

Přednáškový cyklus zaštiťuje ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Radek Zbořil. Cílem je představovat akademické obci významné světové vědce z oblasti chemie a materiálových věd.

Merkoçi patří mezi špičkové badatele v oblasti nanotechnologií. Jeho práce se prolíná s výzkumnými tématy RCPTM, což by mohlo vést k budoucí spolupráci.

Lehké a levné detektory

Společně s kolegy vyvinul poměrně jednoduchou, ale velmi propracovanou metodu. Miniaturní, lehké, flexibilní a levné detektory nové generace vědci vytvářejí pomocí jednoduchých depozičních postupů, díky nimž nanášejí nanomateriály na různé nosiče, například na papír nebo plasty.

„S panem profesorem jsem se setkal na konferenci v Číně, přednášel o využití a miniaturizaci nanotechnologií pro vývoj biosenzorů a pro detekování polutantů v životním prostředí,“ uvedl zástupce ředitele RCPTM Michal Otyepka.

„Jejich práce se mi líbí, představuje most mezi základním výzkumem a technologickými aplikacemi,“ pokračoval.

Nanášení uhlíkových nanomateriálů

Podle Otyepky je Merkoçi nejen renomovaným vědcem, ale i skvělým přednášejícím. V Olomouci vystoupí s přednáškou, ve které by měl shrnout současný stav poznání v této oblasti a představit nové směry, mimo jiné metody nanášení uhlíkových nanomateriálů.

„Rádi bychom s ním hovořili i o možnostech spolupráce, zejména využití námi vyvíjených grafenových derivátů či uhlíkových teček pro pokročilé senzorické aplikace,“ dodal Otyepka.

Merkoçi publikoval 271 odborných publikací. Je autorem dvou knih, 17 kapitol v knihách a pěti patentů. Je editorem časopisu Biosensors & Bioelectronics.

Bude třináctým hostem olomoucké přednáškové série. V tomto akademickém roce v ní již vystoupil Toshiaki Enoki z Tokyo Institute of Technology, jeden z průkopníků v oblasti magnetismu grafenu a uhlíkových nanostruktur. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám