Hlavní obsah

V Olomouci otevřeli speciální laboratoř pro čtení DNA rostlin

Sokolov

Olomoučtí vědci představili novou laboratoř pro sekvenování DNA, tedy čtení dědičné informace rostlin. Součástí je vysokokapacitní přístroj za 29 milionů Kč, který má 400krát vyšší kapacitu než dosavadní. Odborníkům z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) laboratoř umožní udržet si významné postavení v oblasti genomiky a biotechnologie rostlin v celosvětovém měřítku, uvedli v pondělí zástupci centra.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vědecký ředitel CRH Jaroslav Doležel ukazuje vysokokapacitní DNA sekvenátor, který mají k dispozici olomoučtí vědci v nové laboratoři pro čtení dědičné informace rostlin.

Článek

„Od nové laboratoře si slibujeme také rozšíření spolupráce s českými šlechtiteli, kterým chceme pomoci při zavádění molekulárních metod ve šlechtění rostlin,“ řekl vědecký ředitel centra Jaroslav Doležel.

„Současný výzkum není myslitelný bez špičkového přístrojového vybavení. Díky nové laboratoři si CRH bude moci udržet výsadní postavení v oblasti genomiky a biotechnologie rostlin v celosvětovém měřítku,“ doplnil Doležel, který je zároveň vedoucím Centra strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Dávkování vzorků DNA pomocí mikropipety

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Mikropipety pro dávkování vzorků DNA

V laboratoři se nacházejí kromě vysokokapacitního přístroje – takzvaného sekvenátoru – také další tři sekvenátory s různou kapacitou, výkonností i systémy sekvenování, tedy „čtení“ DNA.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vysokokapacitní DNA sekvenátor v Olomouci

Přístroj s nejvyšší kapacitou v jednom běhu přečte 6000 miliard bází DNA. „V akademickém prostředí v tuzemsku je nově vzniklá sekvenační laboratoř ojedinělá. Na jednom místě se podařilo soustředit špičkovou techniku, ale také odborníky, kteří mají s touto prací bohaté zkušenosti,“ konstatoval vedoucí laboratoře Jan Bartoš.

Genom ječmene

V centru pozornosti vědců v této laboratoři bude genom ječmene. Díky podrobným analýzám mohou zjistit, které geny odpovídají za různé vlastnosti plodiny, například za odolnost vůči suchu či rezistenci vůči chorobám.

Technické parametry nového sekvenátoru umožní podle vědců nejen rychlejší a podrobnější studium, ale otevírají i nové směry výzkumu. Získané informace tak mohou přispět i ke šlechtění hospodářských plodin významných pro výživu lidstva.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Odborné pracovnice Lucie Bílková (vlevo) a Tereza Vojtková připravují rostlinné vzorky DNA na sekvenování.

Slavnostní otevření laboratoře se uskutečnilo 10. června u příležitosti zahájení mezinárodní konference, na které budou až do čtvrtka odborníci z 20 zemí světa představovat nové poznatky z oblasti rostlinných biotechnologií.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Sekvenační destičky nového přístroje

Samotné CRH sdružuje výzkumné týmy Univerzity Palackého a olomouckých pracovišť Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám