Hlavní obsah

V Německu rychle tají ledovce, z pěti zbydou jen čtyři

Berlín

Ledovce v německé části Alp rychle roztávají, ze stávajících pěti brzy zůstanou jen čtyři. Rychlost tání výrazně vzrostla na přelomu tisíciletí, řekl podle agentury DPA odborník Christoph Mayer z bavorské akademie věd.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z roku 2012: přikrytí části ledovce Schneeferner ochrannou plachtou, aby se zpomalil proces jeho tání.

Článek

Podle posledního měření z konce roku 2018 měly alpské ledovce v Německu plochu 44,6 hektaru a objem asi čtyř milionů kubických metrů. Oproti stavu z roku 2010, kdy se udávalo 70 hektarů, se tak ledovcová plocha zmenšila o třetinu. Ještě před 200 lety se odhadovalo, že ledovce zaujímají plochu 400 hektarů.

Satelitní záběry detailně ukazují rozlomení kanadského šelfového ledovce

Věda a školy

Například jižní část ledovce Schneeferner na nejvyšší hoře Německa Zugspitze v Bavorských Alpách už podle Mayera vlastně neexistuje. „Ledové zbytky zmizí zcela jistě do několika let,” prohlásil.

Nedaleko leží Severní Schneeferner, který vznikl rozdělením původně jediného ledovce okolo roku 1900. Dalšími třemi německými ledovci jsou Höllentalferner, Blaueis a Watzmanngletscher. Ten poslední je pak považován za nejohroženější.

Je Watzmanngletscher vůbec ještě ledovec?

Podle Mayera je otázkou, zda Watzmanngletscher může být považován ještě za ledovec, nebo jen za ledovou masu. V ledovci se totiž led pohybuje vlivem zemské tíže podobně jako voda v řece, ale Watzmanngletscher již takřka žádný posun nevykazuje, neboť leží v úžlabině.

Ledovce vznikají dlouholetou kompresí sněhu, kdy napadaný sníh z uplynulé zimy během léta nestačí odtát. Pokud je hromadění sněhu rychlejší než odtávání, ledovec sílí.

Globální oteplování v akci. Ve Švýcarsku se utrhl kus ledovce

Věda a školy

V uplynulých desetiletích, kdy rostla průměrná teplota, je ale akumulace pomalejší než tání, což vede ke zmenšování plochy i mocnosti německých ledovců.

Reklama

Související články

Kanadský šelfový ledovec se rozpadl

Poslední nedotčený kanadský šelfový ledovec se koncem července během pouhých dvou dnů rozlomil a ztratil 40 procent své rozlohy. Informovala o tom v sobotu...

Výběr článků

Načítám