Hlavní obsah

V MŠ a ZŠ vzniklo díky dotacím 3800 nových míst, někde to stále nestačí

Praha

Za dva roky vzniklo díky dotacím ministerstva školství 3800 nových míst v mateřských a základních školách. Obcím však chybí peníze na rozšiřování školních družin, školních jídelen a tělocvičen a dotace na rekonstrukce, sdělila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). O situaci bude informovat vládu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zvyšování kapacit mateřských a základních škol se vedle národních prostředků ministerstva školství a financí dotuje také z evropských zdrojů v regionálních operačních programech.

Největší problémy s nedostatkem kapacit jsou v Praze a okolí, středních Čechách a na jižní Moravě.

V okolí Prahy chybí dvě velké školy

Samotné ministerstvo školství má pro tyto účely na období 2014-2021 vyhrazeno 1,5 miliardy korun, tedy 200 až 300 miliónů korun ročně.

„Podpořili jsme v minulých dvou letech vznik 3800 nových míst v mateřských a základních školách. Letos ještě připravujeme dodatek, který umožní vznik dalších 1500 míst,” uvedla Valachová.

Specifická je situace v okolí Prahy, kde chybí dvě velké školy, každá o kapacitě 1000 míst. „Všichni vědí, že tyto investice jsou stamiliónové a není možné je uspokojit v rámci běžných žádostí, běžného režimu,” poznamenala Valachová.

Ministerstvo pro tyto případy připravuje zvláštní řešení. „Můj materiál pojednává o možnostech spolupráce mezi resorty a také o tom, abychom investiční prostředky navýšili ještě v letošním roce, aby se nezabrzdila investiční příprava těchto dvou velkých projektů,” řekla ministryně.

Na školky postačují evropské prostředky

Z prostředků rozdělovaných ministerstvem školství by se vedle nových tříd měly nově financovat rekonstrukce a další služby ve školách.

„Je jasné, že kromě lavice a tabule potřebuje dítě pro vzdělávání ve škole také další zázemí, jako jsou družiny, jídelny a tělocvičny. Toto zatím v těch národních programech chybí,” dodala Valachová.

Plánuje, aby se od příštího roku z prostředků ministerstva školství financovalo jen rozšiřování základních škol. Na mateřské je dostatek prostředků z evropských dotací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám