Hlavní obsah

V krkonošském Obřím dole bylo ledovcové jezero

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko)

V Obřím dole v Krkonoších se před více než 10 tisíci lety nacházel menší ledovec, který napájel ledovcové jezero. Existenci zaniklého jezera loni při výkopových pracích u vstupu do štoly Prokop na úpatí Sněžky potvrdili speleologové. Nyní to oznámil Radko Tásler ze společnosti Speleo Albeřice. Tito jeskyňáři loni zahájili práce na uvolnění zavalené štoly Prokop z 50. let na dně Obřího dolu.

Foto: Martin Hurin, ČTK

Obří důl a Studniční hora z vrcholu Sněžky

Článek

„Přibližně tři metry pod zemí jsme odkryli profil jemnozrnných jílových sedimentů. Po dokumentaci a vyhodnocení analýz je zřejmé, že se jedná o přeplavený a usazený sediment, s největší pravděpodobností dno jezera. Zaniklé jezero dokládá v době svého vzniku menší ledovec, který jezero dotoval vodou. Předpokládali jsme to,” řekl Tásler.

Z morfologie terénu vyplývá, že jezero mohlo začínat pod Dolním Úpským vodopádem a sahat do míst, kde je kaplička, od které vede výstupová cesta na Sněžku přes Obří sedlo.

Italský ledovec Marmolada je v „posledním tažení”. Do roku 2050 může zcela zmizet

Věda a školy

„Jezero vznikalo v době minimálně před 10 tisíci lety, ale může být i starší. Zaniklo, respektive bylo postupně vyplněno sedimenty a překryto horskou svahovou sutí, těžko říci kdy,” uvedl Tásler.

Výkopové práce byly součástí projektu třetí etapy zpřístupnění historického důlního souboru Kovárna, jehož je štola Prokop součástí. Dokumentace, výzkum a vyhodnocení nálezu sedimentů spadá pak do čtyřletého projektu Inventarizace krasových jevů v regionu Krkonoš zahájeného na jaře 2018.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Jeskyňář v historickém dole Kovárna v Obřím dole v Krkonoších

Průzkum krkonošského krasu se týká pouze krasových jevů, nikoli historických důlních děl. Na zmapování krkonošského krasu spolupracuje albeřický spolek České speleologické společnosti se Správou KRNAP a dalšími odbornými institucemi.

Podobných jezer mohlo být v Krkonoších deset

Objev sedimentů na dně Obřího dolu dokazuje, že podobných jezer mohlo být v Krkonoších okolo deseti.

„Podobná jezera mohla být v závěru všech údolí, kde jsou pozůstatky ledovcových karů, i těch malých. Upřesnění by pomohl přinést výzkum, tedy kopané nebo vrtané sondy v předpokládaných místech a analýzy vzorků,” poznamenal Tásler.

Foto: David Taneček, ČTK

Pohled přes Obří důl na Sněžku

V Krkonoších je hodně krasových jevů, především jeskyní, ponorů, krasových kanálů a drobných dutin. I když jsou Krkonoše jednou z nejprobádanějších oblastí ČR, o krkonošském krasu se toho moc neví, tyto jevy nebyly nikdy komplexně prozkoumány. Projekt inventarizace krasových jevů by tento stav měl změnit.

Například loni speleologové v projektu objevili v Albeřické jeskyni rozsáhlý labyrint nových prostor. Délka jeskyně se tím více než zdvojnásobila, a to na nejméně 590 metrů. Nové poznatky se většinou teprve zpracovávají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám