Hlavní obsah

V Jižní Americe sledovali úplné zatmění Slunce

Novinky,
Aktualizováno

Lidé zejména na jižní zemské polokouli mohli v úterý sledovat úplné zatmění Slunce. Týkalo se to třeba Chile či Argentiny, částečné pak bylo k vidění i ze zbytku Jižní Ameriky. Pozorovat zatmění vyrazili i někteří Češi, ti ostatní mohli zhlédnout aspoň přímý přenos, který z Chile zprostředkovával americký vesmírný úřad NASA.

Záznam: Úplné zatmění slunceVideo: NASA

 
Článek

Úplné zatmění se týká pásu, který se táhne přes Tichý oceán z místa východně od Nového Zélandu až po Chile a Argentinu.

Foto: Esteban Felix, ČTK/AP

Lidí v Chile při zatmění Slunce

Foto: Petr Horálek

Snímek z observatoře La Silla

„V českém čase zatmění začíná ve 21:23 SELČ (částečné), úplné je pak jen mezi 22:39 a 22:41. Vše končí ve 23:47,“ popsal Novinkám průběh pozorovacích možností v Chile – kde je o šest hodin méně – astronom a astrofotograf Petr Horálek, který je na místě s brněnskou expedicí.

Agentura NASA nachystala pro zájemce celkem téměř tříhodinový program s živým přenosem s pohledy na Slunce skrz teleskopy na observatoři u chilského města Vicuña.

Putuje přesně nad observatořemi

Aby k úkazu došlo, musí být Země, Měsíc a Slunce přesně v jedné přímce. Zatmění Slunce vždy nastává během měsíční fáze novoluní, kdy Měsíc na obloze není vidět – nachází se totiž těsně vedle Slunce a vychází i zapadá souběžně s ním. Jen velmi zřídka se tedy stane, že Měsíc naši hvězdu v tomto bodě své oběžné dráhy zcela zastíní.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Zatmění Slunce pozorované z Chile

Aktuální zatmění se podle České astronomické společnosti odehrávalo nad velkou částí Pacifiku – tam bylo také nejdelší zatmění trvající 4 minuty a 33 sekund. Pevniny se de facto „dotýkalo“ až při svém závěru nad chilským pobřežím pod Andami, odkud putoval měsíční stín směrem do Argentiny k večernímu Buenos Aires.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Zatmění Slunce pozorované z města Coquimbo v Chile

„Je až symbolické, že pás úplného zatmění přechází přes hned několik velkých observatoří, jako je Cerro Tololo, Cerro Pachón či La Silla patřící Evropské jižní observatoři (ESO),“ poznamenal Horálek.

Foto: Esteban Felix, ČTK/AP

Lidé v Chile pozorují zatmění Slunce

Minutu až dvě a půl minuty

Zmíněná observatoř La Silla otevřela své prostory nadšencům z řad veřejnosti, kteří si stihli zakoupit vstupenku. Kosmické divadlo se odehrálo jen asi hodinu před západem Slunce.

Obyvatelé a návštěvníci Argentiny nebo Chile si zatmění mohli užívat po dobu trvající mezi jednou minutou a dvěma a půl minutami.

Video s informacemi o úplném zatmění Slunce 2019 (režie: Petr Horálek, anglicky – zvolte si pomocí ozubeného kolečka dole české titulky, jejich autorem je Jan Veselý z pražského Planetária).

Výzkum Slunce

NASA dopředu informovala, že její sonda Parker Solar Probe bude během zatmění zkoumat sluneční korónu, tedy jasně zářící okolí a svrchní část solární atmosféry – a jedinou viditelnou sluneční oblast při totálním zatmění.

Studium Slunce během jeho úplného zatmění pomáhá vědcům pochopit zdroj a chování slunečního záření, které totiž ovlivňuje kosmické počasí v blízkosti Země, což může mít dopad i na zdraví astronautů a trvanlivost materiálů používaných při stavbě vesmírných lodí. Podobná data budou důležitá i při plánování návratu astronautů na Měsíc v roce 2024 a případných misí na Mars.

Foto: VUT

Brněnští výzkumníci mají na snímání Slunce i vybavení vytištěné ve 3D tiskárně.

Z Jižní Ameriky pořizované snímky naší nejbližší hvězdy v rámci české expedice zase mohou podle Vysokého učení technického (VUT) v Brně, jehož vědci na místo vyrazili, přinést nové poznatky o Slunci, o jeho magnetickém poli a teplotě, která panuje v různých koronálních strukturách.

V červenci se odehraje ještě jedno zatmění, a to částečné měsíční. Nastane 16. července, kdy proběhne před půlnocí našeho času i na české obloze.

Reklama

Související články

Konečně povolujeme léto, hlásí astronomové

V pátek 21. června startuje astronomické léto, jeho přesný začátek nastane v 17:54 SELČ. V tomto okamžiku totiž dosáhne Slunce na své každoroční dráze...

Výběr článků

Načítám