Hlavní obsah

V čínském lese nečekaně nalezli unikátního světélkujícího kovaříka. Pomohl i vědec z Olomouce

Novinky,

Tým vědců v subtropickém lese v Číně objevil unikátního světélkujícího kovaříka, dosud zde přitom tito brouci zaznamenáni nebyli. Dostal název Sinopyrophorus schimmeli a podle odborníků reprezentuje nejen nový druh a rod, ale i neznámou vývojovou větev kovaříkovitých, která si zasloužila status samostatné podčeledi. Na studii se s čínskými autory podílel Robin Kundrata z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Foto: Univerzita Palackého

Nově objevený světélkující kovařík Sinopyrophorus schimmeli

Článek

Nově objevený druh brouka pomáhá vědcům odhalit takzvanou evoluci bioluminiscence, analýza molekulárních dat dokázala vícenásobný vnik tohoto jevu u kovaříkovitých brouků.

Bioluminiscence je chemiluminiscence využívaná živými organismy, konkrétně jde o emisi (vyzařování) světla některými skupinami organismů. Celý proces je výsledkem oxidace luciferinu za přítomnosti enzymu luciferázy. Při této reakci se vyzařuje až 96 procent světla a jen čtyři procenta tepla, je tak z hlediska daných organismů velmi efektivní.

„Čeleď kovaříkovití (Elateridae) obsahuje přes 10 tisíc popsaných druhů z různých oblastí světa, avšak jen zhruba 200 druhů řazených do tří podčeledí dokáže vyzařovat světlo. Tyto světélkující linie byly dosud známy pouze z Latinské Ameriky a oceánských ostrovů. Objev bioluminiscenčního kovaříka ze subtropických stálezelených lesů jihozápadní Číny je tedy něčím naprosto výjimečným,“ uvedl Kundrata.

Na výzkumu, který byl publikován v odborném časopise ZooKeys, spolupracoval s kolegy z institutu Čínské akademie věd v Kchun-mingu a Tianjin New Wei San Industrial Company v Tchien-ťinu.

Nalezen před dvěma roky

Čínští entomologové objevili zástupce druhu Sinopyrophorus schimmeli v roce 2017 při expedici do lesů západní části provincie Jün-nan. Jelikož do té doby nebyl z Asie znám žádný světélkující kovařík, vědci okamžitě začali podrobně zkoumat morfologii nového druhu. Pomocí analýzy DNA také zjišťovali jeho příbuzenské vztahy s ostatními skupinami v rámci čeledi.

Kombinace morfologie tohoto brouka spolu s analýzou 16 genů prokázala, že nově popsaný druh patří do dosud neznámého rodu a reprezentuje svou vlastní podčeleď kovaříkovitých, která dostala jméno Sinopyrophorinae.

Neobvyklá pozice světelného orgánu

„Nově objevený druh kovaříka je zajímavý rovněž svým světelným orgánem. Pozice těchto orgánů se u světélkujících kovaříkovitých brouků liší. Nejčastěji bývají dva párové orgány pouze na hrudi u báze krovek nebo v kombinaci s nepárovým orgánem na zadečku. Přítomnost pouze nepárového zadečkového bioluminiscenčního orgánu byla dosud zaznamenána jen u jednoho oceánského rodu,“ poznamenal Kundrata.

Zatímco hrudní orgány obecně světélkují zeleně, zadečkový orgán u dosud známých linií produkuje žluté, oranžové či červené světlo.

„Sinopyrophorus je speciální tím, že má pouze nepárový zadečkový orgán, který svítí zeleně. Objev tohoto druhu vrhá nové světlo – a to doslova – na geografickou distribuci a evoluci bioluminiscence u kovaříkovitých brouků,“ shrnul.

Publikovaná studie naznačuje, že jako zástupce unikátní linie, která je jen vzdáleně příbuzná ostatním světélkujícím kovaříkům, může podle Univerzity Palackého Sinopyrophorus skutečně sloužit jako modelová skupina pro budoucí výzkum bioluminiscence u brouků.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám