Hlavní obsah

V Antarktidě objevili nové nejhlubší místo na pevnině

Vědci nalezli na východě Antarktidy nové nejhlubší místo na planetě, alespoň tedy na pevninské části. Nachází se pod Denmanovým ledovcem a podle zjištění dosahuje do hloubky 3500 metrů pod hladinu moře, uvedla BBC.

Foto: Dr Peter Fretwell, British Antarctic Survey, Profimedia.cz

Denmanský ledovec v Antarktidě

Článek

Při průzkumu objevili glaciologové z Kalifornské univerzity v USA pod ledovcem kaňon plný ledu, který zdokumentovali až s nebývalou přesností.

Pro porovnání, za nejhlubší na pevninské části byl dosud považován bod na pobřeží Mrtvého moře, který ale dosahuje hloubky pouze 413 metrů pod hladinou moře. Často se zmiňuje i hranická propast na Olomoucku, která je zatopená do hloubky 404 metrů - tolik se zatím podařilo změřit, podle odhadů je ale propast ještě mnohem hlubší. (Rozdíl v porovnání s propastí u Mrtvého moře je způsoben přepočtem na hloubku k hladině moře).

„Jde jednoznačně o nejdetailnější portrét toho, co se ukrývá pod ledovou pokrývkou Antarktidy,” uvedl pro BBC doktor Mathieu Morlighem, který na projektu pracoval šest let.

Denmanský ledovec je široký zhruba 20 kilometrů a nachází se u pobřeží královny Marie, což je oblast mezi Filchnerovým mysem a Hordernovým mysem.

„Během let bylo provedeno mnoho pokusů o změření kaňonu pod ledovcem, ale dlouhou dobu se nám na radarových datech nic neukazovalo. Až nyní se pomocí radarových dat a výpočtů povedlo zjistit, o jak hluboké místo se jedná,” popsal Morlighem.

Foto: Dr Peter Fretwell, British Antarctic Survey, Profimedia.cz

Nejhlubší místo na pevnině se nachází pod Denmanským ledovce v Antarktidě

„Samozřejmě existují na planetě mnohem hlubší místa, ale toto je nejhlubší na pevnině,” dodal.

Jako nejhlubší místo v oceánu je označován Mariánský příkop, jehož hloubka dosahuje téměř 11 kilometrů pod hladinou moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám