Hlavní obsah

Univerzitní školka s nanonástřikem má uchránit děti před nemocemi

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

První padesátka dětí nastoupila v první týden školního roku do zatím jediné univerzitní mateřské školy v Moravskoslezském kraji, která vznikla na zelené louce za necelých 12 miliónů korun. A jelikož je na akademické půdě, chlubí se i další jedinečností.

Foto: archiv Vysoké školy báňské

Univerzitní školka Vysoké školy báňské

Článek

Unikátní je školka podle svých tvůrců v tom, že byla postavena zbrusu nová budova na zelené louce sloužící přímo pro potřeby předškoláků. „Děti se zde učí i angličtinu, samozřejmě formou hry, máme zde na stropech také speciální nanonástřiky, které by měly snížit nemocnost předškoláků až o 50 procent,“ líčil dále Soustružník.

Její brány se v pondělí 2. září otevřely v kampusu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO). Vzdělávají se zde děti od dvou do šesti let, převážně od rodičů, kteří jsou zaměstnaní na této vysoké škole či zde studují.

Foto: archiv Vysoké školy báňské

Univerzitní školka Vysoké školy báňské

„Prioritou jsou pro nás děti našich zaměstnanců a studentů, avšak nebráníme se přijímat děti z okolí školy, tedy z Poruby. Vždy bude záležet prostě na tom, jestli budeme mít navíc volné místo, což například letos bylo. Vzhledem k tomu, že kromě pedagogů pracují ve školce i dvě asistentky, přijímáme děti už od dvou let věku, zákon to umožňuje,“ sdělil Právu Adam Soustružník, který má celý projekt univerzitní mateřinky na starosti.

„Jsem rád, že naše univerzita rozšiřuje nabídku služeb. Naši studenti a zaměstnanci mohou umístit své děti v univerzitní mateřské škole a v klidu se pak věnovat studiu, práci či výzkumu,“ připomněl rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák.

Vzhledem k tomu, že univerzita získala na provoz ve svém prvním roce fungování evropskou dotaci ve výši 5,2 miliónu korun, tak rodiče budou hradit jen stravné.

Více informací naleznou zájemci na www.vsb.cz/skolka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám