Hlavní obsah

Univerzita Tomáše Bati získala patent v USA, týká se bezpečné dětské obuvi

Novinky,

Univerzita Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně získala první patent v USA. Autorem vynálezu, který byl přihlášen již v roce 2011, je dnes už zesnulý vědec a pedagog zlínské univerzity Petr Hlaváček. Patent nese název „Systém predikce doby bezpečného nošení nově pořízené obuvi u dětí“. Díky němu lze zjistit, jak dlouho mohou děti obuv nosit bez rizika poškození nohou.

Foto: archív UTB

Docent Petr Hlaváček zkoumal také obuv tzv. terakotové armády v Číně.

Článek

„Systém dítěti přesně změří délku chodidla. Po vložení informace o věku dítěte vyhodnotí předpokládaný růst chodidla a určí datum nejbližší nutné výměny obuvi,“ popsala Dana Kreizlová, vedoucí Oddělení patentů a licencí na UTB.

Použitelnost přímo během nákupu

Výhodou je aplikovatelnost vynálezu přímo v prodejnách obuvi u počítačových pokladen. Rodiče se tak hned při nákupu dozvědí, za jak dlouho by měli dítěti pořídit obuv novou, větší.

Foto: archív UTB

Docent Hlaváček patřil mezi přední světové obuvnické experty. Ve své vědecko-výzkumné práci se dlouhodobě zabýval výzkumem obouvání dětí a diabetiků. Snažil se vytvořit nový světový systém číslování obuvi, rovněž odpovídal za vypracování jednotných konstrukčních požadavků na výrobu obuvi pro diabetiky.

Rekonstruoval obuv pračlověka Ötziho

Za vývoj a realizaci profylaktické obuvi pro diabetiky získal v roce 2005 světovou cenu UITIC (International Union of Shoe Industry Technicians).

V roce 2003 byl jeho projekt rekonstrukce obuvi pravěkého člověka Ötziho zapsán mezi sto největších světových objevů. Od roku 2005 pracoval na výzkumu obuvi čínské terakotové armády.

Zlínská univerzita má v současné době ve Spojených státech podány i další patentové přihlášky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám