Hlavní obsah

Univerzita Palackého vystaví neznámou vedutu Olomouce z 18. století

Novinky,

Lidé v Olomouci budou moci na vlastní oči spatřit vzácnou vedutu, topograficky přesný výtvarný záznam výseku krajiny s pohledem na město, v tomto případě na barokní metropoli Olomouc z doby její největší slávy. Objev desetiletí učinil Ivo Hlobil, emeritní profesor katedry dějin umění tamní Filozofické fakulty Univerzity Palackého (FF UP). K vidění bude od 7. prosince na výstavě v univerzitním Informačním centru a obchodě UPoint na Horním náměstí.

Foto: Markéta Ondrušková, Muzeum umění Olomouc

Veduta barokní Olomouce

Článek

Profesor Hlobil vedutu objevil, když v jednom z pražských antikvariátů rozpoznal dosud neznámou rozměrnou kresbu zachycující pohled na barokní Olomouc.

Ať to nekoupí soukromý sběratel

FF UP se rozhodla pozoruhodnou památku získat. „Přáli jsme si pořídit vedutu pro město Olomouc a trvale ji zpřístupnit zdejší veřejnosti. Jinak by hrozilo, že by dílo koupil nějaký soukromý sběratel, veřejnosti by pak bylo nedostupné,“ uvedla Jana Zapletalová z katedry dějin umění, která výstavu připravila.

Veduta, datovaná do let 1731–1732, nabízí pohled na Olomouc, která je zobrazena z míst dnešního Tabulového vrchu. Dominují jí klíčové stavby, které přetrvaly do dnešní doby, jako například chrámy sv. Mořice, Panny Marie Sněžné či svatého Michala.

Nesnadná identifikace památek

„Identifikace některých památek nebyla vždy snadná. Kresba totiž zachycuje i objekty, které již zanikly či významně pozměnily svou podobu,“ doplnil Ondřej Jakubec z dané katedry.

Návštěvníci chystané olomoucké výstavy budou moci srovnat nově objevenou vedutu s vybranými známými pohledy na město z 16. až 18. století a pozorovat, jakými dominantami se město ve starších dobách pyšnilo.

„Pohled na krásné a unikátní panoráma města v barokní době nás může inspirovat k zamyšlení nad novodobými stavebními zásahy, které narušují horizont a nenávratně poškozují stále dobře dochované, cenné panoráma,“ dodala Zapletalová.

Objev neznámé kresby barokní Olomouce přináší důležitou položku do její historické dokumentace. Výstava potrvá do 17. února 2017.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám