Hlavní obsah

Univerzita Karlova otevřela výstavu svých nejvzácnějších exponátů

Praha

Univerzita Karlova (UK) v úterý 18. prosince otevírá v pražském Karolinu výstavu svých nejvzácnějších uměleckých a historických památek. Potrvá do 31. ledna, pouze do čtvrtka tento týden (20. 12.) ale budou k vidění originály nejvzácnějších památek. Mezi nimi jsou zakládací listiny školy, listina papeže Klimenta VI., její notářský opis a pečetidlo UK z poloviny 14. století.

Foto: Milan Malíček, Právo

Symbol Univerzity Karlovy, budova pražského Karolina. Ilustrační foto

Článek

Listina papeže Klimenta VI. z 26. ledna 1347 obsahuje papežský souhlas se založením vysokého učení v Praze. Univerzita ji získala letos v červnu ze soukromé sbírky. [celá zpráva]

Notářský instrument iniciovaný pražskou kapitulou z 30. června 1347 disponuje opisem papežské listiny a výčtem svědků stvrzujících autentičnost opisu papežské listiny.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Výstava insignií Univerzity Karlovy. Na snímku je papežská listina z 26. ledna 1347.

„Výstava návštěvníkům přiblíží jak starší dějiny Univerzity Karlovy, tak zejména novější fakulty a univerzitní obory, jež vznikly po roce 1918. Prostřednictvím univerzitních a fakultních insignií se veřejnost dozví, jak se utvářela vysokoškolská symbolika,” uvedl mluvčí UK Václav Hájek.

Lidé uvidí i žezla jednotlivých fakult nebo rektorské insignie.

Univerzitní insignie

Univerzitní insignie jsou odznaky hodnosti akademických hodnostářů a výrazem tradic vysokých škol. Hlavními insigniemi jsou pečeť, rektorská a děkanská žezla a medaile zavěšené na řetězech akademických hodnostářů, kteří je nosí při univerzitních ceremoniích – imatrikulaci, promoci či předání čestných doktorátů.

Výstava v Císařském sále Karolina je každý den otevřena od 10 do 19 hodin.

Reklama

Související články

Mění se přijímačky na pražskou medicínu

Zkvalitnit přijímací řízení a podporovat nadané adepty náročného studia medicíny. To jsou nové cíle 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) v Praze....

Výběr článků

Načítám