Hlavní obsah

Unikátní objev. V Černém moři už 2400 let odpočívá nedotčený vrak lodi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týmu podmořských archeologů se poštěstil mimořádný nález. V Černém moři odhalili 23metrové plavidlo, které považují za nejstarší takřka nepoškozený a časem nepoznamenaný vrak na světě. Na dně moře podle nich nerušeně odpočívá již zhruba od roku 400 před naším letopočtem. Informaci přinesl britský deník The Guardian.

Foto: Black Sea MAP, Profimedia.cz

Téměř zcela zachovalý vrak lodi je starý 2400 let.

Článek

Veslice, pocházející dle vědců z období (i místa) starověkého Řecka, byla objevena necelé dva kilometry pod hladinou moře a zhruba 80 kilometrů od bulharského pobřeží.

Její stáří určili pomocí radiokarbonové metody experti z britské Southamptonské univerzity.

Pomohl nedostatek kyslíku?

Loď byla nalezena byla i se svými stěžni, kormidlem a veslařskými lavicemi. Kromě „maličkosti“, že nepluje, je de facto nepoškozená. Čím to je? Archeologové se domnívají, že tak dobře se v dané hloubce zachovala z důvodu nedostatku kyslíku.

Dno Černého moře je díky svému složení příznivé pro uchovávání starých památek. V hloubce 150 metrů a níže tam totiž mořská voda obsahuje právě jen nepatrné množství světla a kyslíku, což znemožňuje život organismům, které by jinak zbytky lodí rozkládaly.

Foto: Black Sea MAP, Profimedia.cz

Objev může změnit naše chápání dávného umění stavby lodí.

„Nečekal bych, že je možné najít loď z antického světa, téměř nedotčenou, která leží pod dvěma kilometry vody. Věřím, že to změní naše chápání stavby lodí a mořeplavectví ve starověku,“ poznamenal podle listu The Guardian výzkumník Jon Adams ze Southamptonské univerzity, hlavní řešitel projektu Black Sea Maritime Archeology Project (MAP).

Již nyní dospěl k závěru, že šlo o obchodní řeckou loď a že tento typ jsme dosud znali jen z některých vyobrazení. Tím nejznámějším je asi váza znázorňující scénu z Homérovy Odyssey, kterou má ve své sbírce Britské muzeum.

Foto: Black Sea MAP, Profimedia.cz

Řecká obchodní veslice již dlouho odpočívá na dně Černého moře, zůstane tam i nadále.

Vrak se bude dále zkoumat výhradně pomocí dálkově ovládaných ponorek, vyzvedávat jej nad hladinu je podle vědců nesmyslné.

Další nálezy nejen v Černém moři

To ale není všechno. Celkem odborníci při tříletém průzkumu černomořského dna našli na 60 vraků, patří mezi ně třeba i kozácké námořní flotily ze 17. století.

Evropská moře bývají skutečně bohatými lodními pohřebišti. Například nedávno se v Egejském moři našla rovněž skoro šedesátka vraků hlavně antických a byzantských lodí. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Egejském moři nalezli 58 vraků převážně antických a byzantských lodíVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám