Hlavní obsah

Týden vědy a techniky přinese několik novinek

Novinky,

Největší tuzemský vědecký festival Týden vědy a techniky Akademie věd ČR se letos v listopadu uskuteční již pošestnácté. Připraveno je na 600 akcí, k novinkám patří workshopy, komentované prohlídky, divadelní hry a pozorování ptactva i Slunce.

Foto: Akademie věd ČR

Recyklovaný nábytek – snímek z loňského ročníku

Článek

Festivalovým děním ožije budova Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze, a to výstavami, workshopy a experimenty. Program doplní přednášky předních českých vědců, profesora imunologie Václava Hořejšího, orientalisty Bronislava Ostřanského, profesora ekologie a evoluční biologie Jaroslava Flegra, neurofyziologa Josefa Syky či forenzní entomoložky Hany Eliášové.

Rovněž se letos veřejnosti otevře více než 80 pracovišť Akademie věd a partnerských organizací.

Sběratelé kostí po česku

Návštěvníci si budou moci vyzkoušet medicínu v praxi, ekologický 3D tisk či poodhalit, jak postupují kriminalističtí antropologové při identifikaci kosterních pozůstatků a co o člověku prozradí kosti.

Mottem 16. ročníku je „Za hranice známého“. Zprostředkovat pocit takovéto cesty se pokusí haptická světelná výstava Event horizont.

Foto: Akademie věd ČR

Science show

Speciální program

Novinkou letošního ročníku je speciální program, který vedle netradičních science show zahrnuje například i koncerty, křest knihy, komentované prohlídky, pozorování ptactva, projížďku elektromobilem nebo divadelní hru.

K filmům, které v rámci festivalu promítnou pražská kina, patří Kronika králů, satirická komedie Oldřicha Lipského Muž z prvního století, sci-fi Ikarie XB 1 nebo dokumentární snímek Pohyby o skupině českých geologů, kteří se vypravili za polární kruh.

Jedním z témat je i bezpečnost

Festival se bude věnovat i problematice současné společnosti. „Letos se zaměřujeme mimo jiné na téma bezpečnost,“ objasňuje manažerka Eva Jurková.

„Prostřednictvím výstavy ,BESIP – vidíme se‘ chceme upozornit na bezpečnost na silnicích, jak je důležité, aby lidé byli na silnicích dobře vidět,“ dodává.

Festival se bude zabývat také problematikou rakoviny prsu nebo bojem proti depresím.

Posiluje program v regionech

Žít vědou budou všechna krajská města a mnoho dalších míst po celé České republice. Oproti předchozím rokům se organizátoři více zaměří na program v menších městech a regionech.

Akcemi nabitý listopad může potěšit milovníky vědy kupříkladu ve Valašském Meziříčí, v Prostějově či v Libereckém kraji, Olomouckém kraji a na Vysočině.

Festival se uskuteční od 1. do 13. listopadu a vstup je zdarma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám