Hlavní obsah

Třicet středních škol dostane zahraničního asistenta do hodin angličtiny

Novinky,

Na tři desítky středních škol ze všech regionů ČR vybírá nezisková organizace Fulbrightova komise. V nich totiž bude příští školní rok pomáhat s výukou angličtiny právě 30 mladých Američanů, absolventů tamních prestižních univerzit. Asistenti budou po dobu celého roku finančně zajištěni Fulbrightovým stipendiem, školám tak nevzniknou žádné finanční náklady navíc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak informovalo na svém webu ministerstvo školství, Fulbrightův program asistentů ve výuce angličtiny běží již přes deset let. Asistentů bylo zpočátku jen několik, v minulém školním roce jejich počet ale vzrostl na 30 a tento počet platí také pro letošní a příští rok.

Působí na průmyslových, zdravotnických, zemědělských, obchodních, uměleckých a lesnických školách, rovněž i na gymnáziích.

Mohou se hlásit i školy, které se už zúčastnily

„Pro velký zájem jsme asistenty zatím přidělovali pouze na školy, které ještě asistenta či asistentku v minulosti neměly. Nyní se však mohou hlásit i školy, které se našeho programu již účastnily, a sice ve školním roce 2015/2016 nebo dříve,“ vysvětlila Kristýna Džmuráňová z Fulbrightovy komise, která má v tuzemsku sídlo v Praze.

Podrobné informace o programu a přihlášku do výběrového řízení školy naleznou na internetových stránkách komise. Uzávěrka přihlášek pro následující školní rok je 1. února 2019.

Fulbrightova komise

Fulbrightův program patřící mezi nejprestižnější světové vládní stipendijní programy byl založen v roce 1946 na základě zákona arkansaského senátora Jamese Williama Fulbrighta. Od té doby se jej zúčastnilo na 300 tisíc „Fulbrighterů“. Ročně se ve 155 zemích rozděluje přibližně 8 tisíc stipendií.

V Československu byla činnost Fulbrightova programu zahájena již na konci sedmdesátých let. Čeští občané se ovšem mohli tohoto jedinečného programu plně zúčastnit až po roce 1989.

V roce 1991 byla podepsána mezivládní dohoda mezi vládami Československa a Spojených států amerických o zřízení Komise J. W. Fulbrighta s cílem podporovat prostřednictvím stipendijních programů, poradenských a informačních služeb vzájemné porozumění na základě vzdělávacích, vědeckých a kulturních výměn. Dohoda platná v současné době byla ratifikována v roce 2002.

Díky stipendiu Fulbrightovy nadace zde mohlo různými způsoby působit již nemálo rodilých mluvčích. Jednou z nich byla například americká lektorka Brianna Adamsová, která ve školním roce 2015/2016 učila angličtinu na gymnáziu v Otrokovicích. [celá zpráva]

Reklama

Související články

EU chce digitální výuku

Evropská komise v uplynulých dnech představila nový nástroj, který má všem školám v Evropské unii a také v Rusku, Gruzii a Srbsku pomoci vyhodnotit, nakolik...

Výběr článků

Načítám