Hlavní obsah

Technologie vědců Univerzity Palackého odhalí padělané potraviny či kosmetiku

Novinky,
Olomouc

Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli účinnou technologii pro boj s padělateli lihovin, parfémů či kosmetiky. Nástroj může spotřebitele ochránit před nekvalitními napodobeninami a případně zabránit poškození zdraví.

Foto: Viktor Čáp, RCPTM

Budova Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů v Olomouci

Článek

Technologie Key-Lock zabraňuje padělání výrobku pomocí unikátního páru zámku a klíče.

„Princip metody je založen na vnesení vhodných molekul do produktu ve velmi nízkých koncentracích,“ popsal ředitel RCPTM a jeden z autorů technologie Radek Zbořil s tím, že tyto molekuly fungují jako zámek, který výrobek chrání.

Kombinaci zná jen výrobce

„Nanomateriál na bázi magnetických částic a nanostříbra s ukotveným chemickým klíčem pak dokáže tyto molekuly zcela selektivně nalézt, účinně separovat z prostředí pomocí magnetického pole,a hlavně citlivě stanovit pomocí metody povrchově zesílené Ramanovy spektroskopie. Dvojici zámek-klíč tak zná jen výrobce,“ upřesnil.

Technologie Key-Lock vznikla na Univerzitě Palackého při řešení projektů, které napomáhají převádět výsledky vědy z akademického prostředí do praxe. Podpořila je Technologická agentura ČR.

Foto: Viktor Čáp, RCPTM

Ilustrační foto

„Může se uplatnit především v potravinářském průmyslu, ale i kosmetice nebo při výrobě a distribuci pohonných hmot. Chemický zámek přidaný do produktu je identický s přírodními látkami, je zcela netoxický a nezatěžuje životní prostředí. Přidává se navíc v mimořádně nízkých koncentracích, které nedokážou odhalit konkurenční metody,“ objasnil Václav Ranc, spoluautor metody, kterou se univerzita rozhodla chránit evropským patentem.

Propojení univerzitního a komerčního prostředí

Připomněl, že náklady na takovou ochranu jsou v porovnání s cenou výrobku minimální. Kromě spotřebitelů tak technologii podle něj určitě ocení především výrobci.

O metodu už projevili zájem první investoři. Její komerční potenciál potvrzuje i zlatá medaile z mezinárodní výstavy inovací a patentů Invent Arena v Třinci, které se zúčastnili vystavovatelé z 21 zemí.

„Zlatá medaile pro Key-Lock je jasnou ukázkou toho, že na Univerzitě Palackého vznikají vysoce inovativní produkty a propojení mezi univerzitním a komerčním prostředím je čím dál silnější,“ uvedl ředitel Vědeckotechnického parku Jiří Herinek, který univerzitu na výstavě zastupoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám