Hlavní obsah

Technická univerzita Ostrava dostala institucionální akreditaci

Ostrava

Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) získala od Národního akreditačního úřadu (NAÚ) institucionální akreditaci. Univerzita díky ní může sama rozhodovat o svých studijních programech, jejich rozsahu i množství. Akreditace platí deset let.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kampus VŠB-TUO. Ilustrační foto

Článek

Univerzita podle mluvčí Petry Halíkové uspěla v deseti oblastech vzdělávání. Jde o bezpečnostní a ekonomické obory, elektrotechniku, energetiku, informatiku, matematiku, stavebnictví, strojírenství, technologie a materiály, těžbu a zpracování nerostných surovin a vědy o Zemi.

Akreditaci pro tyto oblasti získala škola ve všech stupních studia, tedy od bakalářského až po doktorské.

„Po dobu deseti let máme potvrzeno, že můžeme jako univerzita poskytovat vysokoškolské vzdělávání v daných oblastech a studijních programech. Znamená to pro nás větší samostatnost, včetně možnosti schvalovat si nabízené studijní programy samostatně v rámci interního akreditačního řízení,“ zmínil rektor VŠB-TUO Václav Snášel.

Vysoká škola báňská slaví 170 let

Věda a školy

Schvalování studijních programů v rámci institucionální akreditace má na univerzitě na starosti Rada pro vnitřní hodnocení. Je jedním ze samosprávných akademických orgánů vysoké školy a mezi její hlavní činnosti patří například i hodnocení kvality vzdělávání na univerzitě.

Dvě ostravské VŠ mají akreditaci

Druhá z ostravských veřejných vysokých škol, Ostravská univerzita, získala institucionální akreditaci již v roce 2018, tehdy jako šestá univerzita v Česku.

Uspěla tehdy v sedmi oblastech vzdělávání, čímž pokryla většinu svých studijních programů. Na celý proces se připravovala dva roky.

Jako první v Česku získala institucionální akreditaci Univerzita Karlova v Praze, následovaly Masarykova univerzitě v Brně, Univerzita Palackého v Olomouci a Univerzita Pardubice.

Západočeská univerzita obdržela institucionální akreditaci

Věda a školy

Vysoké školy, které získají institucionální akreditaci od NAÚ, mohou samostatně rozhodovat o vzniku, zrušení a úpravách studijních programů.

Institucionální akreditace

Institucionální akreditace se uděluje zpravidla na dobu 10 let. Za určitých podmínek umožní vysoké škole samostatně vytvářet a uskutečňovat studijní programy stanoveného typu (bakalářský, magisterský nebo doktorský) v jedné nebo více určených oblastech vzdělávání.

Škola např. dostane akreditaci na oblast „ekonomie”. Bude ale už na ní, jaké konkrétní ekonomické obory si vytvoří. Akreditační komise je schvalovat nebude, ta schválí jen ekonomický studijní program jako celek.

Zdroj: MŠMT

Akreditace je platná vždy deset let, pak se musí obnovit. Nový typ akreditace zavedla od letošního roku novela vysokoškolského zákona z roku 2016.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám