Hlavní obsah

Tajemství pyramid má vylepšit bunkry budoucnosti

Novinky, pst

Supercement, který používali starověcí stavitelé pyramid má posloužit při budování bunkrů, které by odolaly bombám. Podle časopisu Popular Science by staronová superbetonová konstrukce měla odolat i všem nejaderným prostředkům, které má v současnosti k dispozici vojenské letectvo USA.

Článek

Francouzský chemik Joseph Davidovits již dříve publikoval svou teorii, že geopolymery využívali již starověcí Egypťané při stavbě pyramid. Obrovské kvádry impozantních hrobek faraónů Staré říše jejich stavitelé nelámali v lomech, ale uměle formovali. Své tvrzení dokládá rentgenovou analýzou kamenů, které vykazují rozdílnou hustotu. Jiné práce pak dokládají požívání směsi popele a vápna při výrobě tvárnic ve starověkém Uru i v jiných prvních civilizacích.

Také staří Římané používali obdobnou technologii, když mísili sopečný popel s nehašeným vápnem a vodou při stavbě Pantheonu v roce 27 př. n. l., který stále drží titul největšího světového dómu s nevyztuženou betonovou klenbou. Moderní beton založený na odlišné směsi. podléhá většinou pomalé degradaci.

Laboratoř amerického letectva podala návrh, aby se nové přistávací stavěly z geopolymerů. Materiál se dokonce používá i při konstrukci satelitů jako tmel. Také Írán, který rozvíjí svůj jaderný program údajně pracuje na vlastní verzi superbetonu. Stále existuje možnost, že USA a nebo Izrael vyhodnotí íránský program jako bezprostřední bezpečnostní riziko a podniknout úder na zařízení pro obohacování uranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám