Hlavní obsah

Švýcarské ledovce extrémně rychle tají

Bern

Švýcarské ledovce se za 12 měsíců extrémně zmenšily. Úbytek ledu v době od začátku loňského října do konce letošního září patří podle Švýcarské akademie přírodních věd k nejvyšším za posledních sto let měření. Informoval o tom list Neue Zürcher Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Běžci v srpnu na tajícím ledovci Tsanfleuron v Bernských Alpách.

Článek

Dvě desítky sledovaných ledovců v alpské konfederaci ztratily celkem tři procenta svého objemu, tedy zhruba 1,5 miliardy kubických metrů.

S vodou, která v daném období z ledovců odtála, by mohla každá švýcarská domácnost naplnit 25 metrů dlouhý bazén, uvedli vědci.

Krátká zima s minimem sněhu

Úbytek ledu byl letos v létě dokonce větší než v roce 2015, kdy Švýcarsko postihla vlna veder. Více objemu než v aktuálně sledovaném období ledovce ztratily už jen v roce 2003.

Důvodem zmenšení ledovců byla podle vědců krátká zima chudá na sněhové srážky. Prosinec loňského roku patřil k nejsušším od počátku meteorologických měření ve Švýcarsku před 150 lety. Na kondici ledovců se podepsaly také teplé měsíce červenec a srpen.

O led přišly ledovce po celém Švýcarsku, nejhůře na tom byly ale ty v kantonech Bern a Wallis, například Tsanfleuron. Naopak menší úbytky zaznamenaly ledovce v Gotthardském masivu.

List Tages Anzeiger přinesl začátkem srpna zprávu, že zkáza tamních ledovců je nevyhnutelná. I kdyby se okamžitě ukončila produkce skleníkových plynů, většinu z 1500 švýcarských ledovců již dle odborníků zachránit nelze a do konce století roztají. [celá zpráva]

Proces tání ledových ploch lze pozorovat téměř celosvětově. V červenci se například od Antarktidy oddělil obří ledovec, který měl tehdy rozlohu zhruba šest tisíc kilometrů čtverečních. [celá zpráva]

Tání ledovců nicméně vrhlo nové světlo na nejednu záhadu. Právě díky tání ledovce ve švýcarském Tsanfleuronu se v červenci podařilo po 75 letech najít zachovalá těla pohřešovaného manželského páru Marcelina a Francine Dumoulinových. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Tání ledovců může vést k nedostatku vody

Vysoké asijské hory ležící v oblasti kolem Tibetské náhorní plošiny obsahují podle Světového fondu na ochranu přírody největší množství permanentního ledu mimo...

Výběr článků

Načítám