Hlavní obsah

Svět očima orla. Dravec natočil tající alpské ledovce

Novinky,

Orel mořský jménem Victor se uplatňuje jako užitečný průzkumník. Pomocí kamery posazené mezi křídly totiž natočil svůj přelet nad Alpami. Záběry ukazují, jak orel vidí svět – včetně alpských ledovců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Orel natočil tající alpské ledovceVideo: AP

 
Článek

Záběry opeřenec pořídil mezi 10. a 16. zářím, létal například nad Marmoladským ledovcem v italských Dolomitech, nejvyšší horou Německa Zugspitze, ledovcem u švýcarského vrchu Piz Corvatsch, rakouským ledovcem Dachstein či nad Aiguille du Midi v Montblanském masivu ve Francii.

Natočený materiál je sice působivý, ovšem, jak konstatuje agentura AP, pohled na ubývající ledovce už tak pěkný není. Majitel dravce Jacques-Olivier Travers upozornil, že místa, která natočil v Alpách loni, vypadala letos úplně jinak. Především se zmenšilo množství ledu. „Překvapilo mě to. Ten rozdíl byl neuvěřitelný,” řekl. Struktura ledovců se podle něj rozpadá.

Od Antarktidy se odlomila kra větší než Londýn. Nikoli kvůli oteplování

Věda a školy

„Doufám, že když lidé spatří svět očima orla, přesvědčí je to též o důležitosti ochrany ptáků a jejich prostředí – zvlášť po nedávné zprávě, že jejich počty v přírodě klesají,“ dodal podle AP sokolník daného orla.

Victora čeká tento týden ještě pět dalších letů nad tímto nejvyšším evropským pohořím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám