Hlavní obsah

Svět chemie odhaluje svá tajemství

Novinky, Karel Kvapil

Unikátní projekt popularizace chemie u studentů základních a středních škol vyústil v českou podobu webu chemgeneration.com. Zrod webu je součástí letošního Mezinárodního roku chemie vyhlášeného organizací UNESCO.

Článek

Mezinárodní rok chemie, který pro letošek vyhlásilo UNESCO, začíná v České republice dávat své první plody. Společnost BASF a Česká společnost chemická uvedly v život multimediální učební pomůcku pro české školáky – web chemgeneration.com.

Přiblížit svět chemie nejen mladým

Multimediální web chemgeneration.com přibližuje svět chemie mladým lidem spojením odbornosti s hravostí. Animace molekul, srozumitelná vysvětlení zdánlivě nepochopitelných tajemství techniky, milníky oboru, bohaté vědecké a studijní materiály, grafy – to vše a mnohem více se na webových stránkách snoubí v jednotný celek.

Smysl stránek je jediný: zatraktivnit vědní obor u dětí a mládeže, protože bez využití chemie by současný svět nemohl existovat.

Atraktivní učební pomůcka

„Chemgeneration.com vnímám jako pouhý odrazový můstek, jeden z mnoha kroků, které musíme učinit, abychom ukázali studentům krásy chemie. Jsem přesvědčen, že web může výrazně pomoci učitelům chemie jako učební pomůcka napomáhající přivábit děti a mládež k oboru a rozšířit naše řady,“ podotkl prof. Pavel Drašar, místopředseda České společnosti chemické.

Za každým chemickým objevem stojí konkrétní člověk, vědec, který dokázal vzít přírodě kus jejího tajemství. Proto najdou návštěvníci na webu také medailony nejvýznamnějších vědců.

Jsem přesvědčen, že web může výrazně pomoci učitelům chemie jako učební pomůcka napomáhající přivábit děti a mládež k oboru a rozšířit naše řady.
prof. Pavel Drašar, místopředseda České společnosti chemické

Zvláštní pozornost je věnována Marii Curie, mimo jiné také jako připomínka stoletého výročí udělení Nobelovy ceny za chemii této významné vědkyni.

Chemie je všude kolem nás

„Chemie je všechno: naše minulost, naše současnost a co je nejdůležitější, naše budoucnost. Jsem velmi rád, že prostřednictvím nového webu chemgeneration.com můžeme přispět k výuce chemie v České republice, ale také v dalších zemích střední a východní Evropy,“ uvedl Dr. Joachim Meyer, ředitel business centra společnosti BASF pro střední Evropu.

Vlastní smysl projektu, popularizace chemie na školách, se podařilo zajistit účastí Asociace středních průmyslových škol ČR v projektu.

„Víme, jaká je současná podoba výuky oboru chemie na středních školách a známe také stav výuky chemie na školách základních. Web chemgeneration.com je přesně tím, co učitelům chybělo: multimediální pomůcka, která nenásilnou formou studentovi pomůže pochopit svět kolem nás,“ říká Jiří Zajíček z Asociace středních průmyslových škol ČR a ředitel Masarykovy střední školy chemické, populární „Křemencárny“ v Praze.

Webová stránka jako centrum milovníků chemie

Aktivity Mezinárodního roku chemie se nezastaví u vrat školských zařízení, ale proniknou také do volnočasových aktivit dospívající generace. Chemie bude propagována v Domech dětí a mládeže a vítáni jsou i další partneři se svými náměty na popularizaci chemie.

Web chemgeneration.com je přesně tím, co učitelům chybělo: multimediální pomůcka, která nenásilnou formou studentovi pomůže pochopit svět kolem nás.
Jiří Zajíček, předseda Asociace středních průmyslových škol ČR

Tvůrci chemgeneration.com doufají, že se z webové stránky stane aktivní a živý portál, kolem kterého vznikne široká komunita mladých nadšených chemiků, ale i učitelů a vůbec všech milovníků chemie.

Web chemgeneration.com je na diskuse, přidávání komentářů a sdílení problémů souvisejících s chemií uzpůsoben.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám