Hlavní obsah

Studie: ČR zaostává v informačních technologiích, chybějí odborníci

Praha

Obyvatelé České republiky a její veřejná správa zaostávají za většinou evropských zemí v digitální vzdělanosti a efektivním využití informačních a datových služeb. Na pracovním trhu se rovněž nedostává IT odborníků, což zásadně snižuje konkurenceschopnost státu. Vyplývá to ze studie Vysoké školy ekonomické "Digitální cesta k prosperitě", ke které se dnes na škole konal diskusní panel.

Foto: Právo

Ilustrační koláž.

Článek

"Ty trendy jsou pro nás od roku 2001 čím dál tím horší, jestli je nezastavíme, tak upadneme do bezvýznamnosti," uvedl jeden z autorů studie Jiří Voříšek. Podle něj chybí strategie rozvoje ekonomiky, která by stála nad všemi resorty a mimo jiné určovala prioritní odvětví hospodářství. Součástí strategie by měla být i podpora informačních a komunikačních technologií, například na školách.

"Struktura absolventů vysokých škol neodpovídá požadavkům trhu," uvedl Voříšek. Podle něj nejsou školy finančně motivované k tomu, aby vyučovaly potřebné obory. Podle údajů z roku 2007 se struktura absolventů míjí s poptávkou na trhu práce ve více než polovině případů. V oboru IT tak prý nestačí "produkce" vysokých škol ani na prostou reprodukci současného stavu zaměstnanců.

Státní správa nebude mít na experty peníze

Přetlak poptávky po počítačových expertech se projevuje i v jejich vysoké mzdě, jejíž průměr činí 44 000 korun, celorepublikový průměr je 23 000 korun. Nedostatek odborníků IT bude podle Voříška přetrvávat v dalších letech hlavně ve státní správě, která si nebude moci dovolit i kvůli současným rozpočtovým škrtům experty zaplatit.

"Veřejná správa a její služby jsou přitom nyní jednou z hlavních bariér zvyšování konkurenceschopnosti České republiky," uvedl další z autorů Ota Novotný. Veřejná správa není podle něj efektivní a vyžaduje vysoké náklady. I kvůli tomu prý ČR klesla ve světovém žebříčku atraktivity pro investice do služeb s vysokou přidanou hodnotou až na 36. místo, ačkoliv ještě v roce 2004 byla v první pětce.

Studie: chybí katalog služeb 

"Tento stát neví, co dělá. Nemá žádný katalog služeb, nemůže vyčíslit náklady," uvedl náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. Právě zpracování katalogu služeb veřejné správy občanům a firmám doporučují jako jedno z opatření autoři studie. "Katalog umožní standardizaci a zkvalitnění služeb, umožní předvídat, co nastane a kolik se ušetří, pokud se daná služba zruší," tvrdí experti.

Vláda by ale měla v první řadě vytvořit ve spolupráci se školami, podnikateli a vědci strategii konkurenceschopnosti ČR. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy by měla práci řídit silná osobnost, která přežije několik volebních období. Miroslava Kopicová z vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace dnes jako součást řešení navrhla vznik jednoho velkého ekonomického ministerstva hospodářství.

Za světem ale kromě škol a veřejné správy zaostávají i běžní obyvatelé České republiky. Zatímco na úrovni Evropské unie neumí s počítačem zacházet 36 procent populace starší 16 let, mezi Čechy podíl počítačové negramotnosti činí více než 45 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám