Hlavní obsah

Studentská služba pro studenty Waybook zprostředkuje spolujízdu už rok

Právo, Petr Kotek
Plzeň

Před rokem byla na internetu spuštěna bezplatná služba Waybook.cz. Jejím cílem je snížit náklady na dopravu a zároveň usnadnit vyhledání spolujízdy, a to nejen studentům. Během tohoto roku se zaregistrovalo přes 3000 uživatelů. Loni v listopadu, kdy o službě jako první z médií informovaly Novinky.cz, způsobili zájemci počtem návštěv na stránkách Waybooku dokonce dočasné technické potíže serveru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Autory - Jana Svobodu, Jiřího Vlašimského a Vojtěcha Žihlu z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni -  zkušenosti z prvního roku přesvědčily, že je služba potřebná a vyplatí se ji dále rozvíjet. Waybook se tedy během roku postupně zdokonaloval. Oproti původní verzi přibyla možnost přidávat poptávku, psát zprávy mezi uživateli a byl zpřehledněn výpis jízd. Také registrace je nyní o poznání rychlejší a službu tak lze používat okamžitě. Byly provedeny změny v registraci a uživatelských funkcích, které zpříjemňují využívání Waybooku.

Chtěli do Plzně, ne do Hamburku

Na počátku všeho bylo dojíždění z Mostu do Plzně. Podle Jana, Jiřího a Vojtěcha nic pohodlného. Přemýšlení, jak si cesty usnadnit, trvalo tři roky. „Věděli jsme, že služby nabízející spolujízdu už v Česku existují, ale nám jako studentům k ničemu nebyly. Jejich prostřednictvím nejčastěji inzerují řidiči kamionů,“ říká Jiří Vlašimský. „A nabídku spolujízdy do Hamburku jsme za celé tři roky opravdu nevyužili,“ dodává Vojtěch Žihla.

Když se zabývali fungováním podobných projektů, setkali se tři mladí muži, kteří se znají už ze střední školy, například s požadavkem na placenou registraci nebo provizi za každou uskutečněnou spolujízdu. Rozhodli se pro vlastní ekonomický model: Waybook provozují zdarma, naopak do něj vložili vlastní peníze za registraci domény, hosting a alespoň minimální propagaci. K té slouží například studentské weby dalších vysokých škol.

Autoři sbírají náměty na zlepšení a žádají o pomoc s propagací

Plánů na zdokonalování mají autoři stále dost a navíc se snaží bedlivě naslouchat přáním uživatelů na nové funkce. Pokud tedy máte návrhy na zlepšení, budou jistě rádi za vaše připomínky.

Zároveň ale říkají: „Uvedená čísla jsou sice pěkná, hlavně na to, že se jedná o nový projekt, ale aby mohlo docházet ke zdokonalování nabízených služeb, je třeba daleko víc uživatelů a tedy i větší návštěvnosti.“

Své kolegy - studenty tedy žádají o pomoc s propagací. Může mít podobu umístění článku nebo banneru na další studentské servery nebo kolejní stránky, odkazů na sociálních sítích, nebo obyčejného vzkazu na nástěnce. K tomu účelu nabízejí i plakáty, které nechali vytisknout. Stačí kontaktovat tým Waybooku na adrese www.waybook.cz.

„Odměnou vám budou nejen nižší  náklady na cestování, ale třeba i zábava při cestě a navázání nových přátelství,“ vzkazují Jan, Jiří a Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám