Hlavní obsah

Studenti Západočeské univerzity se učí o dronech

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí výuky na plzeňské Západočeské univerzitě (ZČU) je nově program zaměřený na drony. S letním semestrem v únoru odstartoval odborný blok, který zajišťují zaměstnanci Správy informačních technologií města Plzně. Projekt, který realizuje město ve spolupráci s univerzitou, je svým zaměřením jediný v Česku. Studenty čeká seznamování s konstrukcí, provozem, řízením a s využíváním bezpilotních letadel, rovněž s nutnou legislativou a letovou praxí.

Foto: ZČU

Na Západočeské univerzitě v Plzni probíhá komplexní výuka o bezpilotních létajících zařízeních.

Článek

„Podnítili jsme vznik projektu, který se jednoznačně pojí s vizí západočeské metropole být městem inovací, vývoje, výzkumu a zároveň lídrem v oblasti bezpilotního létání. Jsem rád, že můžeme studentům nabídnout ucelené informace a dát další rozměr jejich vzdělání,“ uvedl plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Absolvent dostane certifikát

Program Technologie pro bezpilotní létání (zkráceně „Drony na ZČU“) otevřela Fakulta aplikovaných věd ve spolupráci s Fakultou elektrotechnickou a Fakultou strojní ZČU již na začátku tohoto akademického roku, tedy v září 2017. Nyní v letním semestru začala zmíněná výuka odborného bloku.

„Studium je doplňkem jakéhokoli řádného studia, je vhodné především pro studenty technických fakult a jeho absolventi ke svému diplomu dostanu certifikát o jeho absolvování. Do tohoto programu se studenti nehlásí obvyklým způsobem, ale tím, že si navolí předměty v předepsané skladbě,“ vysvětlila pro Novinky mluvčí univerzity Šárka Stará.

Foto: Pavel Jaňurek, Právo

Policejní dron pomáhal při pátrání.

Certifikát má studentům přinést lepší uplatnitelnost na trhu práce, stejně tak jim může otevřít cestu k vlastnímu podnikání.

Uplatnění u pilotních zkoušek

„Nechybí ani letová praxe, studenti absolvují výcvik v prostorách naší testovací letecké plochy,“ doplnil projektový manažer Správy informačních technologií města Plzně Tomáš Cholinský.

Získané vědomosti jsou podle něj potřebné i při zkouškách Úřadu pro civilní letectví. Ty musí absolvovat každý, kdo se chce stát profesionálním pilotem. „Informace, jež studenti načerpají v rámci studia certifikátového programu, jsou pro jejich úspěšné splnění adekvátní přípravou,“ poznamenal.

„Program je jedinečný svou komplexností – spektrum vyučovaných předmětů totiž prostupuje jednotlivé fakulty a absolventi tak získají ucelený přehled znalostí. Jsem rád, že věnujeme pozornost bezpilotnímu létání a propojujeme své aktivity s městem, které má v tomto sektoru vybudované výborné podmínky. Vnímáme, že oblast bezpilotního létání je na vzestupu, tímto programem reagujeme na aktuální trendy a podporujeme zájem o technické vzdělávání,“ řekl k tomu na závěr proděkan Fakulty aplikovaných věd ZČU Miloš Železný.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám