Hlavní obsah

Studenti školy Třineckých železáren začínají s výukou ovládání robotů

Novinky,

Střední odborná škola Třineckých železáren otevírá novou dílnu robotiky a automatizace. Minulý týden ji do rukou studentů slavnostně předali zástupci zřizovatele, tedy zmíněných železáren, a firmy ABB, dodavatele digitálních technologií pro průmysl. Studenti školy napříč obory se tak budou seznamovat s automatizačními procesy, které do firem vstupují díky průmyslovým robotům.

Foto: Třinecké železárny

Učebna robotiky s robotem k montáži

Článek

„Nejvýraznější propojení vidíme mezi obory elektro a strojní, kde automatizace v tezi průmyslu 4.0 postupuje nejrychleji. Naši žáci se v nově vybavené učebně seznámí se základními vědomostmi, jak robotický prvek naprogramovat, ale také jak jej sestrojit,“ objasnil ředitel školy Aleš Adamus.

Přimět robota psát

Dílna rozšíří žákům možnosti praktické i teoretické výuky, naučí se zde totiž ovládat průmyslového robota, jemuž mohou naprogramovat řadu nejrůznějších úkolů – třeba jej přimět uchopit předmět a přemístit, svařovat či dokonce psát.

„S robotikou jsme začali v menším rozsahu už díky komponentům Lego Robotics, toto je ale přece jen už velmi blízko průmyslové realitě,“ doplnil vedoucí odborného výcviku Zdeněk Marek.

Zástupci firmy ABB dodali pro žáky rovněž řadu komponentů, díky nimž se naučí stroj sami sestavit a zprovoznit. Kromě toho se ve výuce seznámí s fungováním takzvaných frekvenčních měničů a jejich aplikaci do procesů výroby.

Foto: Třinecké železárny

Frekvenční měniče

„Řízení otáček díky frekvenčním měničům je efektivní způsob, jak snížit spotřebu energie a dosáhnout velkých úspor u zařízení, které se v průmyslu nejčastěji používají. Na pracovištích se s nimi žáci budou v budoucnosti zcela určitě setkávat,“ poznamenal Marek.

Čeká na ně i výuka využití motorových a transformátorových ochran, které mají ve škole také nově k dispozici.

„Průmysl 4.0 a s tím související digitalizace, robotizace a automatizace výroby je obrovskou výzvou pro všechny. Pro firmy, školy, ale i pro samotné studenty. Díky ABB technologiím a know-how v oboru budou studenti vědět, jak pracovat s moderními přístroji a technologiemi. A to jim přinese jako absolventům školy výhodu při hledání atraktivního zaměstnání,“ uvedl Bedřich Koukal, ředitel pro strategické projekty ABB Česká republika.

Dílny si může prohlédnout veřejnost

Nové dílny a učebny si budou moci prohlédnout zájemci z řad široké veřejnosti či žáci základních škol, a to ve třech termínech:

  • 9. 11. 2017 od 8 do 17 hodin
  • 6. 12. 2017 od 8 do 17 hodin
  • 6. 1. 2018 od 8 do 17 hodin

Střední odbornou školu Třineckých železáren nyní navštěvuje 560 žáků – z větší části v technických oborech, které odpovídají potřebám zřizovatele školy, tedy Třineckým železárnám a dceřiným firmám. Letos jde o kupříkladu o 110 hutníků, 150 elektrikářů, dále tam studují budoucí strojní mechanici, seřizovači, obráběči kovů a další.

Průmysl 4.0

Označení změn na trhu práce vycházející z postupné digitalizace a automatizace výroby.

Počítá s internetem služeb a věcí i s digitální ekonomikou.

Pracovní místa, která mohou zastávat stroje, by měla být zrušena, což povede k tlaku na pracovní trh, který bude vyžadovat vyšší kvalifikaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám