Hlavní obsah

Studenti ČVUT postavili slaměný dům

Novinky,

Studenti Fakulty stavební ČVUT v Praze vybudovali dům na bázi slámy. Po úplném dokončení je čeká zkoumání jeho vlastností, zaměří se i na chování při požáru. Postavili jej v prostorách Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB).

Foto: ČVUT, účastníci projektu Slaměný dům

Nanášení jílového špricu na slaměnou stěnu

Článek

Stavba o půdorysu 6 x 4 metry začala růst na počátku března, do konce června má být zcela hotová. Výsledkem práce nebude obytný dům, ale objekt sloužící pro výzkum.

Žádná záležitost fanatiků

„Přírodní stavitelství je hladové po technických výstupech. Protože zatím nedisponuje dostatkem vědecky ověřených dat a informací, je veřejností stále často vnímáno jako laická a fanatická záležitost,“ vysvětlil důvod vzniku jeden z iniciátorů projektu, doktorand Jakub Diviš z Fakulty stavební ČVUT.

Foto: ČVUT, účastníci projektu Slaměný dům

Zahájení výstavby obvodových stěn (březen 2017)

„Na stavbu jsme studentům poskytli jednu z venkovních experimentálních ploch, zároveň mohou využívat vědecké zázemí centra. To jim umožňuje propojit originální nápady s možnostmi multioborového vědeckého pracoviště,“ řekl ředitel UCEEB Lukáš Ferkl.

Foto: ČVUT, účastníci projektu Slaměný dům

Obvodové stěny objektu ze samonosné slámy

Foto: ČVUT, účastníci projektu Slaměný dům

Příprava střešní konstrukce objektu

Na stavbě se podílejí posluchači z kateder konstrukcí pozemních staveb, technologie staveb, a ocelových a dřevěných konstrukcí.

„Projekt studenti pojali napříč obory, k dané problematice tak mohou přistupovat komplexně. Tak se učí i spolupráci a nutnosti součinnosti při řešení konkrétní realizace,“ uvedl další přínos stavby Petr Hájek, proděkan Fakulty stavební.

Požární zkouška

První výzkumy studenti spustili již v průběhu výstavby, další budou následovat po jejím dokončení, vědecky se pojme i destrukce budovy. „Jedním z cílů projektu je zjišťování požárních charakteristik použitých stavebních materiálů a chování konstrukcí za požáru formou velkorozměrové požární zkoušky,“ doplnil Diviš.

Foto: ČVUT, účastníci projektu Slaměný dům

Realizace hliněných a vápenných omítek

Při zkoušce, která se plánuje na září, se v objektu umístí jako zdroj požáru dřevěné hranice, jejichž tepelný výkon bude odpovídat požárnímu zatížení v obytných domech. Teploty v konstrukcích a okolí bude sledovat speciální měřicí technika, chování konstrukce bude monitorovat i termokamera.

Foto: ČVUT, účastníci projektu Slaměný dům

Stav obbjektu po realizaci vyrovnávací vrstvy omítek

Výsledkem experimentálního výzkumu má být řada diplomových prací i zisk cenných informací, které mohou přispět ke zlepšení poznatků o výstavbě z environmentálně šetrných materiálů a výrobků v praxi.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavařská soutěž není o boření

Vyrobit vlastní model stavební konstrukce, podrobit ho náročné zatěžkávací zkoušce a zkoušet, kolik vydrží. To se nejlépe povedlo studentům Heleně Cuřínové...

Na ČVUT se utkali roboti z lega

Na půdě ČVUT v Praze v pátek soutěžili roboti sestavení z lega, respektive jejich tvůrci. V „Robosoutěži“ se utkalo 80 týmů složených z žáků druhých stupňů...

Výběr článků

Načítám