Hlavní obsah

Středoškoláci chtějí posunutí přijímaček na VŠ. Napsali kvůli tomu rektorům a děkanům

Novinky,

Žákům SŠ sdruženým v České středoškolské unii (ČSU) se nelíbí termíny přijímacích zkoušek na některé vysoké školy. Kvůli pandemii koronaviru bylo totiž odloženo konání maturit, přičemž oni považují za problematické, aby někdo skládal přijímačky těsně po nějaké části maturitní zkoušky. Přijímačky na VŠ by tak chtěli posunout na přelom června a července, univerzitám proto zaslali otevřený dopis.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Obracíme se na Vás jménem České středoškolské unie, která již sedm let zastupuje české středoškoláky. Tímto otevřeným dopisem Vás žádáme o posunutí termínů přijímacích zkoušek z důvodu jejich možného krytí s maturitami. Jejich současná podoba nám středoškolákům nedává dostatek času na řádnou přípravu a tím při přijímacím řízení na vysoké školy mimo jiné zvýhodňuje zahraniční studenty,“ stojí v textu.

Poslední věta naráží zejména na uchazeče ze Slovenska, kde byly maturity zrušeny a pro které nebývá problém studovat v ČR vysokoškolský obor v českém jazyce.

Středoškoláci chtějí férové přijímačky na VŠ. Uchazeči ze Slovenska mohou být zvýhodněni, tvrdí

Věda a školy

ČSU by z toho důvodu tedy ráda touto cestou otevřeného dopisu požádala o odklad přijímacích zkoušek na přelom června a července.

Někde se zkoušky téměř kryjí, chybí čas na přípravu

„Čas maturit a přijímacích řízení je vždy značně nabitým a stresujícím obdobím pro většinu středoškoláků, kvůli pandemii koronaviru se ovšem obavy zásadně zvýšily, a to nejen kvůli starostem o zdraví žáků a jejich rodin. Středoškoláci také přišli o podstatnou část výuky a zhoršila se komunikace s pedagogy,“ uvádějí dále zástupci středoškoláků s tím, že situace je nesrovnatelná s předchozími ročníky.

Upozorňují, že termíny maturit a přijímaček mezi sebou letos často mají pouze několik dní, či se dokonce překrývají. Někteří tím pádem, jak se obávají, nebudou mít dostatek času na odpočinek ani přípravu.

Maturity budou od začátku června, vyhlásil Plaga. Přijímačky na SŠ krátce poté

Domácí

Spolu s iniciativou Férové přijímačky na VŠ 2020 rozeslali dotazník, který vyplnilo téměř 1500 maturantů. Z něj vyplynulo, že jako nejlepší řešení se nabízí posunutí přijímacích zkoušek na VŠ právě na přelom června a července.

Pro tuto možnost se vyjádřilo 46 procent respondentů, 30 procent maturantů by si přálo termín na konci června, zbytek v červenci, srpnu nebo až září. Pouze čtyřicet maturantů (z oněch 1500) je proti změně termínu.

„Apelujeme na Vás, vedení vysokých škol, s prosbou o vyslyšení středoškoláků, kteří mají z krytí termínů letošních maturit a přijímacích zkoušek obavy. Zvažte, prosím, pozdější termíny přijímacích zkoušek, které by pro Vás byly zvládnutelné a zároveň by vyšly vstříc letošním maturantům, kteří se oprávněně bojí o svou budoucnost,“ uzavírá středoškolská unie ve svém psaní.

Záleží na samotných fakultách

Jelikož o finální podobě přijímacího řízení obvykle rozhodují samy fakulty, tak už je nějaký čas známé, že na některých oborech VŠ letos přijímačky vůbec nebudou. Jinde je už vedení posunulo či zmírnilo, ale neplatí to rozhodně všude.

Na některých oborech VŠ letos nebudou přijímací zkoušky

Věda a školy

Například vedení pražské Univerzity Karlovy (UK) podle nedávného vyjádření jejího mluvčího Václava Hájka očekává, že přijímačky budou podobné jako v minulosti.

„Předpokládáme, že zájemci o studium na univerzitě se na studium, potažmo přijímací zkoušky, připravují dlouhodobě a kontinuálně, nikoliv až po složení maturitní zkoušky,” řekl.

Reklama

Související články

Fakulta strojní ČVUT mírní přijímačky

Fakulta strojní Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze kvůli karanténě mění podmínky přijímacích zkoušek. Podle děkana Michaela Valáška je třeba...

Výběr článků

Načítám