Hlavní obsah

Stav vzácného nosorožce z české zoo se mírně zlepšil, dál je však vážný

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní stav Sudána, posledního žijícího samce nosorožce bílého severního, se mírně zlepšil. Podle zpravodajského serveru BBC to jeho ošetřovatelé z keňské rezervace Ol Pejeta, kde nyní žije, uvedli několik dní poté, co se zdálo, že to s ním vypadá prakticky beznadějně. Stále by se však musel stát zázrak, aby se tento živočich, patřící české ZOO Dvůr Králové nad Labem, uzdravil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nosorožec Súdán na archivních záběrech z loňského a předloňského rokuVideo: AP

 
Článek

Sudán je jedním z posledních tří exemplářů severních bílých nosorožců, kterým se rovněž říká - stejně jako jižnímu poddruhu - nosorožec tuponosý severní.

„Jeho poranění teď léčíme dvakrát denně, abychom se vyhnuli riziku další infekce. Je vidět jistý pokrok,“ sdělila BBC v úterý Elodie Samperová, mluvčí Ol Pejety, kde se zvíře nachází od roku 2009.

Mluvčí rezervace v Keni prozradila, že si nosorožec aktuálně užil koupel.

Druhá a horší infekce

O tom, že toto do jisté míry české zvíře pomalu umírá kvůli infekci v pravé zadní končetině, Novinky informovaly nedávno. [celá zpráva] Dvorská zoo uvedla, že vzhledem k pokročilému Sudánovu věku není podle chovatelů velká naděje na zlepšení jeho stavu.

Sudánovi je kolem 45let, což lze připodobnit k lidskému věku 90 let. „Byl odchycen ještě v přírodě jako mládě v roce 1975 v odhadovaném věku dvou let,” upřesnila mluvčí dvorské zoo Andrea Jiroušová pro Novinky.

Infekce, která souvisela s jeho vysokým věkem, se na Sudánově pravé zadní noze rozvinula na konci roku 2017. „Tým veterinářů z několika zemí okamžitě posoudil vážnost zranění a nasadil léčbu, na kterou samec dobře reagoval,“ vysvětlila už dříve Jiroušová.

Foto: Joe Mwihia, ČTK/AP

Sudán z jedním z rangerů v rezervaci Ol Pejeta.

Až do poloviny února se Sudán znovu normálně pohyboval a jeho stravovací návyky se vrátily k normálu. Minulý týden se ale u něj projevila další infekce, mnohem hlubší a přímo pod tou původní.

„Znovu se zahájila léčba a navzdory velkému úsilí veterinářů a ošetřovatelů se zranění nehojí dobře. Současný stav Sudána v nás vyvolává velké obavy. Jde o velmi staré zvíře a my nechceme, aby trpěl,“ uvedla Jiroušová před pár dny. [celá zpráva]

Plány na záchranu vymírajícího druhu

V africké rezervaci ještě žijí dvě samice, Nájin a její dcera Fatu, které také patří české zoo. Jiní nosorožci severní bílí v zajetí nejsou, v posledních letech jich řada zemřela, mnohdy věkem. Ve volné přírodě se druh považuje za vyhynulý.

Ochránci ochrany přírody doufají, že to neznamená konec tohoto živočišného druhu. Zmíněné dvě samice jsou mnohem mladší a pokrok v oblasti oplodňování ve zkumavce může znamenat, že jednoho dne budou mít své vlastní potomky. Vědci již navíc pracují na tom, že by se druh pokusili zachránit umělou reprodukcí. [celá zpráva]

Foto: Jan Stejskal/ZOO Dvůr Králové

Poslední samice nosorožce bílého severního

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) ještě roku 1960 žilo na Zemi více než dva tisíce kusů severního poddruhu bílého neboli tuponosého nosorožce. V roce 1980 jich kvůli útokům pytláků zbývalo už jen 15. I proto jsou zvířata v Keni pod 24hodinovým dohledem ozbrojené stráže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám