Hlavní obsah

Startují závěrečné zkoušky v učebních oborech, někde se budou psát na počítači

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěrečné zkoušky jsou již druhý rok pro všechny žáky učebních oborů jednotné. Začínají ve středu. Aby žák získal výuční list, musí složit tři zkoušky – písemnou, ústní a praktickou. Pro skládání písemné části byla vyvinuta speciální softwarová aplikace „e-zkouška“. Tu vyzkouší na 34 školách, které se k tomuto způsobu zkoušky přihlásily.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Při praktickém ověřování na školách se ukázalo, že písemky na počítači jsou pro žáky mnohem zajímavější než ty na papíře a že je tato forma zkoušení víc motivuje k přípravě,“ říká Dana Kočková, která má v Národním ústavu pro vzdělávání (NÚV) novou závěrečnou zkoušku na starosti.

Počítač vygeneruje zadání pro každého zvlášť

Zkoušky se letos uskuteční na celkem 497 školách a bude je skládat 28 755 žáků. Díky využití informačních technologií se závěrečné zkoušky učňů stanou velmi moderním evaluačním nástrojem, který v České republice nemá obdoby.

Pro skládání zkoušek v elektronické formě byla vyvinuta speciální softwarová aplikace „e-zkouška“. Muselo rovněž dojít k transformaci jednotných zadání úloh. Vznikly banky úloh, z nichž počítač vygeneruje zadání pro každého žáka zvlášť, takže se úlohy nemohou dopředu vyzradit.

Jednotná zkouška má podporu zaměstnavatelů

Závěrečné zkoušky se od roku 2014/2015 vykonávají podle jednotného zadání, připraveného v NÚV. Tuto povinnost uložila středním školám novela školského zákona přijatá na jaře 2015. Díky předcházející desetileté přípravě, do níž se dobrovolně zapojila většina škol, byly jednotné zkoušky spuštěny bez komplikací.

Zavedení jednotné závěrečné zkoušky podporují od samého začátku také zaměstnavatelé, kteří jsou zapojeni i do tvorby jednotného zadání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám