Hlavní obsah

Staň se politickým lídrem! Mladí soutěžící se utkali u Václava Moravce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzdělávací soutěž, jejímž prostřednictvím hledá Člověk v tísni mladé lídry a budoucí politiky, jde do finále. Osmnáctiletý maturant a o čtyři roky starší studentka sociologie z Tachova se střetli v duelu moderovaném Václavem Moravcem.

Foto: Richard Hodonický

Soutěžící čelili otázkám Václava Moravce.

Článek

Duel je od úterý ke zhlédnutí na internetové televizi Stream.cz. Zároveň bylo spuštěno hlasování veřejnosti, které rozhodne o vítězi. Cílem je u mladé generace vzbudit více zájmu o politiku a veřejné dění.

„Jako hlavní důvody, proč odmítají vstoupit do politiky, mladí lidé uvádějí, že je politika nezajímá, nehodí se pro ni. Mnozí z nich ji zároveň vnímají jako něco špinavého, s čím nechtějí být spojovaní,“ vysvětluje Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni, který soutěž s prvky reality show pořádá.

„Soutěží Hledá se LEADr. chceme přispět k tomu, aby se jejich postoj změnil. Všech patnáct účastníků, kteří se dostali do užšího výběru, uvádí, že se o vstup do místní politiky pokusí,“ pokračuje s tím, že česká společnost potřebuje nové, vzdělané, sebevědomé a idealistické politiky.

Moravec před finalisty smeká

Pětidílný pořad zachycující průběh soutěže vysílá internetová televize Stream.cz. V aktuálním díle se dva finalisté utkají v politické debatě moderované Václavem Moravcem.

Foto: Richard Hodonický

Finalisté Adam Široký a Aneta Sklenářová

„Jsou to dva odlišní lidé. Aneta na mě působí jako větší introvert, váží každé slovo. Adam je naopak extravert. Cítí, že je potřeba reagovat okamžitě. Myslím, že oba mají lídrovské předpoklady. Smekám před nimi,“ říká Moravec.

Záznam celé debaty je možné sledovat zde. Veřejnost může hlasovat buď na těchto stránkách, nebo hleda.se přímo na internetové televizi Stream.cz pod aktuálním dílem pořadu, a to do půlnoci 16. června.

Zahraniční stáž pro vítěze

Soutěž Hledá se LEADr. je určena pro mladé lidi ve věku 17 až 25 let, kteří chtějí aktivně ovlivňovat společenské změny. Do prvního ročníku se se svými veřejně prospěšnými projekty přihlásilo 50 účastníků.

Prošli sérií workshopů a konzultací, setkali se s mladými politiky napříč politickým spektrem a se zkušenými mentory pracovali na rozvoji svých projektů. Na vítěze čeká pomyslný titul LEADr., finanční podpora pro jeho projekt a stáž v zahraničí.

Finalisté prvního ročníku:
Adam Široký (18 let)
Maturant z Prahy vstoupil do soutěže s projektem vzdělávacího festivalu, pořádaného na gymnáziu, které studuje. Jeho cílem je zvýšit aktivní občanství vrstevníků a vytvořit prostor pro setkávání a dialog.
Aneta Sklenářová (23 let)
Rodačka z Tachova studuje sociologii na ZČU v Plzni. Aktuální semestr tráví na německé Katholische Universität Eichstätt-Ingolstadt. Ve svém projektu se zaměřila na dobrovolnickou pomoc seniorům v pečovatelských domech.

Mediálním partnerem soutěže je společnost Seznam.cz, v roli patronů podpoří „volební kampaně“ soutěžících novinář Marek Wollner a teplický zastupitel Dominik Feri, kterému bude v červenci teprve 20 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám