Hlavní obsah

Spojené arabské emiráty pomalu dobývají Mars. Chystají i marťanské vědecké město

Novinky,

Spojené arabské emiráty (SAE) plánují vystavět ve své zemi, konkrétně v Dubaji, takzvané Marťanské vědecké město, které bude sestávat ze vzájemně propojených kupolí na ploše 0,18 kilometrů čtverečních. Odhadovaná cena města simulujícího podmínky na rudé planetě čítá 136 milionů dolarů (3,12 miliardy Kč). V roce 2021 navíc chtějí na skutečný Mars umístit sondu.

Vědecké město simulující podmínky na Marsu vyjde na 136 milionů dolarůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Speciální město má sloužit inženýrům k vývoji prototypů budoucích stavebních materiálů a konstrukčních technik pro výstavbu na Marsu. Zároveň tam budou umístěny laboratoře simulující podmínky na planetě.

Jak informovala agentura Reuters, vědci budou zkoušet různé způsoby pěstování rostlin, protože Mars postrádá vhodnou vodu a výživnou půdu, stejně tak budou zkoumat metody recyklace odpadu a vody.

Vzhledem k tomu, že je na Marsu silnější radiace než na Zemi, se na kopulích bude také testovat materiál, který má být schopen sluneční záření blokovat. Město má zároveň umět přijímat větší či menší dávky slunečního světla, aby lépe odráželo podmínky na Marsu.

SAE plánují, že jeden tým má žít ve městě po dobu jednoho roku, aby bylo možné vytvořit strategie pro budoucí dlouhodobou existenci na oné planetě. Vedle laboratoří by území mělo též disponovat muzeem věnovaným úspěchům v dobývání kosmu. Zatím není stanovený termín, kdy by mělo začít vše fungovat, na výstavbě se jíž však pracuje.

Sonda na Mars

Jiný související projekt však už předběžné termíny má. Sice ještě samozřejmě nejde o lidskou posádku, v roce 2021 ale už SAE doufají, že bude na rudé planetě operovat jejich sonda.

Jak stojí na webových stránkách mise, sonda jménem Hope odstartuje z odpalovacího zařícení v Japonsku, ideálně během potřebného letového okna v červenci roku 2020. Cesta na Mars jí potrvá 200 dní při rychlosti až 40 tisíc kilometrů za hodinu.

Spojené arabské emiráty chtějí v roce 2020 vyslat sondu na MarsVideo: Novinky/Reuters

Hope bude mít tvar šestiúhelníku, s výškou 290 a šířkou 237 centimetrů. Vážit bude 1500 kilogramů. K dobíjení baterií bude využívat tři 600wattové solární panely, které se rozprostřou, jakmile se objeví na oběžné dráze. Se Zemí bude satelit podle agentury Reuters komunikovat pomocí antény.

Sonda s sebou ponese digitální kameru a infračervený a ultrafialový spektrometr, aby mohla sbírat klimatická a atmosférická data o rudé planetě a posílat je zpět na Zemi.

Nedávno vynesla japonská raketa na oběžnou dráhu několik satelitů – včetně toho prvního, na jehož sestrojení se podílela pouze Dubaj. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám