Hlavní obsah

Soutěž Věda očima mladých vyhrál projekt o plísních v ovzduší. Lze je analyzovat i doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soutěž Věda očima mladých vyhrál projekt mykologické analýzy ovzduší, který zpracovaly sestry Michaela a Kateřina Neubergerovy z Gymnázia Jana Nerudy v Praze. Instruktážním videem lidem ukázaly, jak mohou v domácích podmínkách analyzovat výskyt částic hub a plísní v bytech nebo domech.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Plíseň na zdi - ilustrační foto

Článek

Prezentace finalistů a slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskutečnilo v úterý v prostorách Akademie věd ČR.

Ochrana zdraví

Soutěž je organizována v rámci programu Věda má budoucnost vzdělávací organizace AISIS, jehož cílem je popularizace vědy u studentů základních a středních škol. Irena Fričová z pořádající společnosti si pochvalovala, že letošní úroveň projektů byla výrazně vyšší než loni.

Vítězný projekt může přispět k ochraně zdraví lidí, proto také získal i cenu hlavního partnera soutěže, firmy Bayer.

„Plísně mohou mít různá zdravotní rizika pro člověka, proto je nutné sledovat jejich koncentraci. Analýza ovzduší právě sleduje koncentrace těch partikulí," řekla Michaela Neubergerová. Aktuálně končí pátý ročník šestiletého studia, její sestra je o dva roky níže.

Postup pro domácnosti zachytily na videu, které je ke zhlédnutí zde.

Příprava a zachycení částic trvají dohromady přibližně tři hodiny. Týden je potřeba na kultivaci. Pro závěrečnou analýzu je vhodné, aby byl k dispozici někdo zkušený, protože vyhodnocovat nález jen s pomocí literatury může být pro laika složité, poznamenala starší z vítězného sesterského týmu. Ten ovládl i hlasování veřejnosti na internetu.

Radiace i policejní drony

Druhou příčku obsadili studenti Střední průmyslové školy Ostrov díky projektu o měření úrovně radiace detektorem v domácnostech.

Na třetí příčce skončily dívky z Masarykovy střední školy chemické v Praze, které v projektu učily malé ekology.

Škoda Auto jako partner ocenila projekt jediné základní školy v soutěži. Školáci z České Lípy v něm navrhovali policejní drony.

Reklama

Související články

Neuron ocení vědce nejen za výzkum virů

Mladí čeští vědci dostanou od nadačního fondu Neuron ocenění za výzkum virů i matematické logiky, rovněž za české prvenství v naklonování myší. Každý z nich...

Výběr článků

Načítám