Hlavní obsah

Soukromá kosmická loď Cygnus veze poprvé zásoby pro ISS

Wallops
Aktualizováno

Raketa Antares ve čtvrtek vynesla do kosmu soukromou nákladní loď Cygnus se zásobami pro mezinárodní orbitální stanici ISS. Je to první komerční let Cygnu, který loni úspěšně absolvoval testovací let. Raketa vzlétla z virginského kosmodromu Wallops v 19.07 SEČ.

Foto: NASA, Reuters

Start rakety Antares s nákladní lodí Cygnus.

Článek

Lednový let byl dvakrát odložen, naposledy ve středu. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) byla důvodem vysoká sluneční aktivita a s ní spojená neobvykle vysoká úroveň kosmického záření i magnetická bouře, která by mohla ovlivnit přístroje nosné rakety Antares.

Cygnus by tato sluneční aktivita nijak neovlivnila, ale radiace překračuje limity stanovené pro Antares. V úterý loď nemohla vzlétnout kvůli extrémně silným mrazům. Cygnus by měl k orbitální stanici dorazit v neděli kolem poledne.

Veze tam půldruhé tuny nákladu, především potraviny a vybavení pro posádku. Na palubě má ale i náhradní součástky a zařízení pro vědecké experimenty.

Nákladní loď společnosti Orbital Sciences, které patří i raketa Antares, měla původně zamířit na oběžnou dráhu už v prosinci, ale kvůli výměně vadného čerpadla na stanici bylo nutné start přeložit na leden.

Cygnus je jednorázovým zásobovacím plavidlem. Po vyložení nákladu do něj posádka stanice postupně uloží odpad, což by mělo trvat zhruba 42 dnů. Pak se loď odpojí a při sestupu do atmosféry plánovaně zanikne.

Reklama

Výběr článků

Načítám