Hlavní obsah

Sonda Taranis odnese do vesmíru 101 vzkazů od soutěžících

Praha

Na sondě Taranis odletí do vesmíru 101 vzkazů od účastníků soutěže Pošlete vzkaz skřítkům. Mezi deseti nejlepšími, které ocenila porota, jsou vzkazy od seniorů i kojenců. Vzkazy byly společně s 547 jmény naprogramovány do paměti modulu, který bude na palubě řídit vědecké experimenty. Vyvíjí ho tým fyzika Ondřeje Santolíka z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Foto: CNES

Taranis - kosmická sonda

Článek

Od 14. dubna do 13. května pořadatelé obdrželi 682 krátkých textových zpráv se vzkazy od více než 500 autorů. Jeden ze členů poroty, publicista Pavel Toufar, ocenil, že tam nebyla pouze vzletná slova.

„Zaujala nás vtipnost některých vzkazů. Myslím, že velkých myšlenek je příliš. Vesmír je ve své podstatě vtipný, je krásný,” uvedl na úterním slavnostním vyhlášení deseti nejlepších vzkazů.

„Pořád někde lítám”

Na nejlepších vzkazech se porota shodla jednomyslně. Zřejmě nejvyšší míru sympatií v porotě vzbudil vzkaz Jiřího Syřínka, který potřebu dostat se na palubu sondy Taranis vylíčil jednoduše: „Žena mi vyčítá, že furt někde lítám, tak ať má pravdu.”

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Paměť, na kterou budou nahrány vybrané texty

Babička Zdena Pokorná za tříměsíční vnučku Anetku napsala stručné „Už letím...”. Možnost virtuálně navštívit vesmír ocenil pětaosmdesátiletý František Petrásek. Uspěl také vzkaz za ještě nenarozeného chlapečka, který přišel na svět v neděli.

Miroslav Blafka zase do vesmíru poslal souřadnice svého bytu a čeká, kdo přiletí. Milovník sci-fi Jan Drda odkazoval na číslo 42, které je v románu Stopařův průvodce po Galaxii uváděno jako odpověď na základní otázku života a vesmíru vůbec.

Studium bouřkových skřítků

Mezi stovkou vzkazů jsou i některé velmi krátké jako Baf!, Ňuf! a Mír!. Autoři se ve vzkazech zmínili také o astrofyziku Jiřím Grygarovi nebo Járovi Cimrmanovi. Kompletní seznam vzkazů je k dispozici zde.

Sonda Taranis, která váží asi 150 kilogramů, je určena k dosud nejrozsáhlejšímu a nejúplnějšímu výzkumu krátkodobých atmosférických jevů, které se objevují v zemské atmosféře nad bouřkovými oblastmi, tedy ve výškách 20 až 100 kilometrů. Do vesmíru by se měla dostat v roce 2018.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

SMS zaslat ve tvaru: SKRITEK X Y Z (X= Jméno, Y= Příjmení, Z= navrhovaný vzkaz)

Mezi její úkoly bude patřit také studium skřítků, jak vědci nazývají málo prozkoumané bouřkové jevy odehrávající se vysoko v atmosféře.

Jedná se o atmosférické výboje vznikající nad bouřkovým oblakem velmi krátce po úderu blesku, které vystřelují z výšek okolo 50 kilometrů až k hranici vesmíru nacházející se 100 kilometrů na Zemí. Mají načervenalou až oranžovočervenou barvu.

Deset vzkazů oceněných porotou:
VzkazAutor
Ve svých osmdesáti pěti letech jsem se dočkal netušené možnosti. Díky vědecké vyspělosti lidstva virtuálně navštívit vesmír.František Petrásek
Nemám ještě jméno, budu ho potřebovat až v červnu, kdy se narodím; snad na šťastné planetě. Zdravím skřítky.Kmec
Už letím...Zdena Pokorná za vnučku Anetu Martínkovou
Základní otázka života, vesmíru a vůbec: Když Old Shatterhand zapaloval kaktusy, kolik skřítků přivolal?Matfyzácké cvičky
Pozdravuji zlaté Slunce, stříbrný Měsíc, bílé trpaslíky, červené obry, černé díry i krásnou modrou planetu!Ivana Frolíková
Permoníci z podzemí zdraví rudé skřítky nad zemí. Zdař bůh z Ostravy!Andrea Kotrlová
Milí skřítkové, blýskněte nám, prosím, na lepší časy. Děkujeme.Petra Rousalová
Lidé všech zemí, odpověď je 42!Jan Drda
N 49°24,759 E 014°39,930 Mám sbaleno a čekám.Miroslav Blafka
Žena mi vyčítá, že furt někde lítám, tak ať má pravdu.Jiří Syřínek

Reklama

Související témata:

Související články

Pošlete své jméno nebo vzkaz do vesmíru

Během necelých dvou týdnů máte jedinečnou možnost poslat své jméno nebo poselství do vesmíru. Čeští vědci vyvinuli zařízení, které v roce 2018 poletí na...

Výběr článků

Načítám