Hlavní obsah

Sonda Solar Orbiter poletí zkoumat Slunce 6. února. Podílí se na ní i ČR

Berlín

Sondu Evropské kosmické agentury (ESA) Solar Orbiter, která bude obíhat a zblízka zkoumat Slunce, vynese raketa Atlas V do vesmíru z kosmodromu na floridském Mysu Canaveral 6. února brzy ráno evropského času. Termín startu potvrdila na svém webu ESA v článku věnovaném přípravám k letu po nedávné dopravě sondy, na které se podílejí i Češi, z Evropy do USA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrace sondy Solar Orbiter u Slunce

Článek

Solar Orbiter bude zkoumat hvězdu naší planetární soustavy z řady hledisek. Z oběžné dráhy podobné dráze planety Merkur bude zjišťovat, co způsobuje sluneční vítr a jak vzniká koronální magnetické pole.

Bádání se zaměří i na sluneční plazma, na heliosféru a na solární erupce. Aparát má také pořídit první snímky obou slunečních pólů. Aby se dostal na patřičnou oběžnou dráhu, využije při letu opakovaně gravitaci Země a Venuše.

Jedním z cílů mise je získat další potřebná data o tom, jak sluneční aktivita ovlivňuje vesmírné prostředí v oblasti vnitřních planet sluneční soustavy, k nimž patří Merkur, Venuše, Země a Mars. Tyto informace jsou důležité pro pochopení účinků „kosmického počasí“ na Zemi.

Sonda, na které se podílejí i Češi, se chystá do USA. V únoru má vyrazit ke Slunci

Věda a školy

Solar Orbiter a další potřebná zařízení přepravil nákladní letoun z Německa do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě 1. listopadu. Poté započaly předletové testy sondy a vědeckých přístrojů, aby se prověřila funkčnost různých systémů.

Pět českých přístrojů

Sonda bude vybavená měřicími přístroji, které poskytly Velká Británie, Španělsko, Belgie, Francie, Německo, Švýcarsko, Itálie a Spojené státy.

České firmy a vědecké ústavy se účastnily přípravy pěti zařízení pro Solar Orbiter, například koronografu Metis, což je teleskop pro pozorování celé sluneční koróny (jasně zářícího okolí a svrchní části solární atmosféry), a to ve viditelném světle i v UV části spektra.

Foto: ESA – S. Corvaja

Testování rozvinutí solárních panelů sondy

Na misi spolupracuje také Akademie věd ČR a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze.

Zhruba dva roky po únorovém startu by se Solar Orbiter měl dostat na dráhu, ze které bude moci provádět měření. Během této doby se bude pohybovat v rozličných vzdálenostech od Slunce, takže sonda bude vystavena teplotám od minus 180 do 600 stupňů Celsia.

Reklama

Související články

NASA plánuje dlouhodobou misi kolem Pluta

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) pověřil Jihozápadní výzkumný institut se sídlem v Texasu, aby prozkoumal možnosti dlouhodobé mise okolo...

Výběr článků

Načítám