Hlavní obsah

Sonda na cestě k nebezpečné planetce Bennu poslala její první fotku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sonda OSIRIS-Rex amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) poslala ve druhé polovině srpna svůj první snímek asteroidu Bennu, který je cílem její mise. Přístroj má z planetky odebrat vzorky a vrátit se s nimi po sedmileté výpravě zpět na Zemi. Bennu s průměrem okolo půl kilometru patří z našeho pohledu k nejrizikovějším vesmírným útvarům.

Foto: NASA/Goddard/University of Arizona

Snímek asteroidu Bennu, který pořídila sonda OSIRIS-Rex. Planetka je viditelná jako objekt pohybující se ke hvězdám souhvězdí Hada.

Článek

Raketa Atlas 5 vynesla OSIRIS-Rex z floridského mysu Canaveral 8. září 2016. Od té doby již uletěla 1,8 miliardy kilometrů a k Bennu má dorazit letos 3. prosince. První záběr planetky podle NASA pochází ze vzdálenosti 2,2 miliónu kilometrů od ní.

Podobná vesmírná tělesa v dávné minulosti s sebou při dopadu na Zemi přinesla organický materiál a vodu, které jsou nutné pro vznik života.

Během přibližování k tomuto tělesu provede sonda o velikosti většího osobního auta řadu pozorování a měření aparáty, s nimiž k cíli letí. Jde například o sadu optických přístrojů k pořizování záběrů, o termální, infračervený a rentgenový spektrometr či o laserový výškoměr.

Manévr sedm kilometrů od asteroidu

Po příletu k asteroidu stráví OSIRIS-Rex měsíc oblety kolem obou pólů a kolem rovníku Bennu ve vzdálenosti pohybující se mezi sedmi až 19 kilometry. Při tomto manévrování se bude poprvé přímo měřit hmotnost tohoto kosmického tělesa a zblízka pozorovat a zkoumat jeho povrch.

Foto: NASA’s Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab

Planetka Bennu

Během toho experti rovněž vyberou nejvhodnější místo pro odebrání vzorků, což je pak naplánováno na červenec 2020. S nimi sonda zamíří nazpět k Zemi. Na ni pak vystřelí kapsli se vzorky, která v září 2023 přistane v utažské poušti.

Výzkumníci mají o materiál z Bennu velký zájem, neboť jim umožní zjistit, jaké chemické látky a horniny planetka obsahuje. Podobná vesmírná tělesa v dávné minulosti totiž s sebou při dopadu na Zemi přinesla organický materiál a vodu, které jsou nutné pro vznik života.

Existuje hrozba, že by 21. září roku 2135 mohl popisovaný asteroid narazit do Země. Vědci by jej proto rádi vychýlili z nebezpečné trajektorie, připouštějí však, že na to stávající technologie asi nestačí. Za více než sto let by ale problém mohl vyřešit jaderný úder. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Sonda Parker Solar Probe letí ke Slunci

Z floridského mysu Canaveral v neděli po jednodenním odkladu odstartovala raketa se sondou Parker Solar Probe, která zamíří ke Slunci a přiblíží se mu na...

Výběr článků

Načítám