Hlavní obsah

Solární letoun je opět na cestě, odstartoval z Havaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu

Po devíti měsících nucené přestávky kvůli vadným bateriím odstartoval k další etapě své cesty kolem světa solární letoun Solar Impulse 2. Z Havaje se vznesl s přibližně hodinovým zpožděním kvůli čekání na zmírnění větru. Do cíle této části výpravy v Kalifornii poletí dva a půl dne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Solární letoun startuje z HavajeVideo: Reuters

 
Článek

Švýcarští piloti André Borschberg a Bertrand Piccard zahájili cestu kolem světa loni v březnu v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech a do loňského června absolvovali osm etap. Při té poslední, během letu z Japonska na Havaj, se po přehřátí zničily baterie.

Letový tým na svém blogu oznámil, že nad Tichomořím panuje příhodné počasí, což umožní odlet z Havajských ostrovů na Moffettovo letiště v kalifornském Mountain View.

Cílem projektu je propagace solární energie. Letoun Solar Impulse 2 nenese ani kapku pohonných hmot. Na svém povrchu má 17 248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Rozpětí křídel je 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Solární stroj ale váží jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Foto: Jean Revillard, ČTK/AP

Solární letoun je opět na cestě

Cesta kolem světa měla původně trvat pět měsíců, přičemž na vlastní let mělo připadnout 25 dní. Komplikace se ale dostavily v Číně a poté v Japonsku, kde se letadlo nečekaně zdrželo kvůli problémům s počasím. Následné potíže s bateriemi způsobily, že dokončení expedice dlouhé asi 35 000 kilometrů muselo být odloženo na letošní rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám