Hlavní obsah

Skrývá se UFO na dně Baltu? Lovci vraků našli záhadný kruhový objekt

Novinky, pst

Výzkumná expedice Petera Lindberga pátrala na dně Botnického zálivu mezi Finskem a Švédskem po starých vracích. Před časem tým objevil sto let starou loď a úspěšně vytáhl několik beden opravdu starého šampaňského. Nyní však místo toho odhalili záhadný objekt, který by mohl být podle některých interpretací mimozemského původu.

Článek

Jde o kruhový objekt s průměrem 18 metrů, který leží zabořený ve dně v hloubce 90 metrů pod hladinou. “Tam dole narazíte na plno zvláštních věcí, ale za osmnáct let, co se hledání profesionálně věnuji, jsem na něco takového nenarazil. Je to dokonalý kruh,“ citoval server Space.com Lindberga.

Navíc jsou kolem objektu patrné stopy ve dně, což by mohlo naznačovat, že se tento objekt pohyboval nějakým způsobem po dně. Vše je založeno na sonarovém snímku, z něhož ovšem nevyplývají žádné bližší informace. Místní bulváry sázejí na UFO, které havarovalo při velké rychlosti do moře.

Dokonale kruhový tvar mohl vzniknout i přirozeně působením přírodních sil, ale podle Lindberga to není příliš pravděpodobné. Mohlo by jít také o nějaký nezdařený test vojenské technologie. Jde jen o spekulace, nicméně snímek podnítil fantazii a vyvolal nemalý zájem.

Lindberg trvá na tom, že jde o dokonalý kruh, přestože sonarový snímek nemá potřebné rozlišení, aby to bylo možné ověřit. A ačkoli linie za objektem naznačují možnost brzdné dráhy, stejně tak nemusí mít podle odborníků s objektem nic společného.

Nicméně na UFO nevěří příliš ani sám Lindberg, který spíše doufá, že objevil nové podmořské Stonehenge. Tedy pozůstatek nějaké staré civilizace. V této souvislosti však archeologové odkazují na podobný nález u Baham, kde se na dně zjevily linie a tvary, které někteří považovali za pozůstatky cesty a zdí, a tedy důkaz, že právě zde ležela Atlantida. Později se však ukázalo, že je vše přírodního původu.

Tajemství kruhového objektu na dně Baltu zůstane zatím asi neobjasněno. Lindberg a jeho tým nemá o tento nález zájem, protože takový průzkum je nesmírně nákladný a výsledek je nejistý. Na jedné straně může jít o objev v hodnotě miliard dolarů, na druhé straně to mohou být jen vyhozené peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám