Hlavní obsah

Školy nabraly další tisíce asistentů

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asistentů ve třídách přibývá každým rokem jako hub po dešti. Od září jich proti minulému školnímu roku přibylo ve školách dalších 3231. Dohromady už jich působí v regionálním školství 24 270.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ještě ve školním roce 2016/17, kdy se zabíhala nová pravidla o inkluzi, jich bylo ve všech mateřských, základních a středních školách 13 299. A v tom předchozím jen 10 382.

A školy už si na pomocníky, kteří mají učiteli zjednodušovat práci s problémovými či postiženými žáky, zvykly.

Školám přibyly tisíce asistentů. Pořád nestačí

Věda a školy

Například v Základní škole a Mateřské škole Stará Ves nad Ondřejnicí mají kantoři k ruce celkem šest asistentů pedagoga.

„Máme čtyři asistenty v základní a dva v mateřské škole. Jsou ve vyšší nárokové složce, to znamená, že jsou v osmé platové třídě,“ řekla Právu ředitelka školy Yvetta Kunzová.

To znamená, že jejich tarifní mzdy se pohybují od 23 590 do 29 970 v závislosti na odsloužených letech (kantoři berou samozřejmě víc, průměr se loni přiblížil k 37 tisícům korun).

„Hodně záleží na charakteru“

Dřívější nedostatek asistentů byl dán zejména tím, že školy na důstojné platy pro asistenty nedostávaly peníze. Nyní už je financování asistentů nárokové a i jejich zařazení v tarifních tabulkách se zlepšilo.

Nicméně ne každý má plný úvazek. V přepočtu na plné úvazky platily školy v loňském roce 17 164,31 asistenta, ale opět je patrný výrazný posun. V roce 2018 bylo plných úvazků evidováno 14 847,49.

Ve školách přetrvává oddělování slabých, často vadí romští žáci i autismus, tvrdí analýza

Věda a školy

Přestože zpočátku byly školy, zejména učitelé, vůči nové pomoci podezřívavé, nyní už stížnosti zaznívají zřídka.

„Záleží na tom, na koho natrefíte. Ale já musím zaklepat na dřevo, že mám moc šikovné asistenty. Opravdu pracují a nemám žádnou potíž. Vztahy s učiteli jsou výborné. Samozřejmě se najde starší kantor, který si už nezvykne, že mu tam v hodině sedí někdo další, ale takový je u nás jeden a musí se tomu přizpůsobit,“ pochvalovala si Kunzová.

Stejně hovoří i ředitel Základní školy Pardubice-Spořilov Karel Žemlička, který zaměstnává dva asistenty. „Sedlo si to, je to v pohodě. Záleží na charakteru člověka, ale ti, co máme, jsou bezvadní a panuje spokojenost,“ popsal Právu.

Těžko k mání, hlásí inspekce

Přestože asistenti jsou vnímáni spíše jako nedostatkové zboží, podle Žemličky právě třeba v Pardubicích už není zas takový problém asistenta sehnat.

„Neseženete ho hned, ale dá se to. Voláme si mezi řediteli, jestli zrovna některému asistentovi nekončí náplň práce, kdy už se dítě obejde bez něj. A pokud nemá, dá mi kontakt. Anebo se obrátím na úřad práce,“ vylíčil. „Asistenti jsou, během těch dvou tří let jich spoustu vyškolili, takže úplná nouze není,“ dodal.

Nicméně Česká školní inspekce má jiné poznatky. „Jakkoli někde může být situace lepší, plošně se nezdá, že by bylo nějak výrazněji snazší pro školy najít asistenta pedagoga, alespoň ne během školního roku 2018/2019. Tedy situace bude víceméně spíše konstantní,“ napsal Právu náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Reklama

Související články

Financování asistentů ve školách se změní

Asistenti pedagoga a speciální pedagogové-logopedi ve speciálních školách by od příštího roku už neměli dostávat peníze z rozpočtu na inkluzi, ale z rozpočtu...

Výběr článků

Načítám