Hlavní obsah

Školku navštěvuje drtivá většina pětiletých dětí

Novinky,

Předškolního vzdělávání se účastní již 97 procent pětiletých dětí. Účast takto starých dětí v mateřských školách se dlouhodobě udržuje nad 90 procenty, letos se však jejich počet opět o něco zvýšil. Informovalo o tom ministerstvo školství. Podle některých lidí ale povinná školka přináší rodičům komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Povinný rok předškolního vzdělávání platí od letošního září. Týká se dětí, které nejpozději do konce srpna dosáhly věku pěti let. Primárně se plní ve školce v rozsahu čtyř hodin denně, zákon ale umožňuje i jiné způsoby, například individuálním vzděláváním.

Rodiče pak jen zajistí účast dítěte v mateřské škole ve stanoveném termínu u ověření úrovně osvojování očekávaných výstupů v jednotlivých oblastech, jak vysvětluje MŠMT.

Má to zvýšit šanci na úspěch na ZŠ

„Předškolní vzdělávání je jednou ze základních priorit ministerstva školství. Je velmi důležité k rozvoji kompetencí potřebných pro život a zvyšuje šance na školní úspěch,“ zdůvodnil novinku letošního školního roku náměstek sekce vzdělávání Václav Pícl.

„V tomto období lze také nejsnáze vyrovnávat kognitivní (poznávací) a řečové rozdíly. Dětem v předškolním věku má školka zajistit optimální podmínky, aby úspěšně zvládly vstup do základního vzdělávání,“ dodal.

Navzdory povinnosti předškolního vzdělávání se jej neúčastní zhruba tři procenta pětiletých dětí – včetně těch pobývajících v zahraničí, pro něž však není povinné. Z celkového počtu téměř 110 tisíc pětiletých dětí v populaci tak povinnou předškolní docházku plní více než 106,5 tisíce dětí.

Omluvenky jako ve škole

I přes možnost absolvovat povinný rok doma s občasným „přezkoušením“ v budově školky, kde je dítě oficiálně zapsáno, budí tato vyhláška u některých lidí emoce. Rodiče zejména znepokojila nová povinnost omlouvat absence písemně až čtrnáct dní dopředu. Stejně jako to, že v případě většího počtu neomluvených hodin by měly školky hlásit rodiče na OSPOD, tedy „sociálku“. [celá zpráva]

Kritizovala to v září i ODS, podle ministerstva ale šlo o zbytečné šíření paniky. „Povinný předškolní rok se zavedl především proto, že máme jeden z nejvyšších počtů odkladů školní docházky v Evropě. Týká se 10 procent dětí. Panika kolem omlouvání je zbytečná, věci týkající se OSPOD považujeme za nejzazší možnost. Věříme, že k tomu vůbec nebude docházet. Hlavní důraz bude stejně jako dosud na domluvě ředitelů školek s rodiči,“ řekla tehdy Právu Jarmila Balážová z tiskového oddělení MŠMT. [celá zpráva]

Říjnový průzkum CVVM nicméně ukázal, že pro povinný rok jako takový je 70 procent lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kapacity školek stále nestačí pro všechny

Počet dětí v mateřských školách i množství školek v minulých letech výrazně vzrostly. Souviselo to se zvýšením porodnosti v důsledku demografického vývoje...

Výběr článků

Načítám