Hlavní obsah

Školáky čeká povinné plavání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Školní plavání bude od příštího školního roku povinnou součástí výuky na 1. stupni základních škol. Žáci mají absolvovat alespoň 40 hodin, ředitelé škol budou moci žádat ministerstvo školství o příspěvek na dopravu dětí od škol k plaveckým bazénům. Rozhodla o tom ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), která se nicméně k 31. květnu rozhodla podat rezignaci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

O zavedení povinného školního plavání se mluví delší dobu. Plošné konání plaveckého výcviku, jehož zařazení do školních vzdělávacích programů bylo dosud v pravomoci ředitelů, podporují například Česká unie školního plavání nebo Asociace plaveckých škol.

Ministerstvo k němu bylo vstřícné už za předchůdce Valachové, ministra Marcela Chládka (ČSSD). Diskutovalo se ale o tom, že je nejprve nezbytné zajistit dostupnost bazénů a financování.

Už nyní má plavání naprostá většina škol

I když je výuka plavání zatím dobrovolná, už nyní se do ní podle České školní inspekce zapojuje přibližně 95 procent základních škol. Ve školním roce 2015/2016 se ho podle údajů ministerstva na základních školách účastnilo 217 047 dětí z celkem 551 428 žáků prvního stupně.

O tom, ve kterých ročnících budou děti na plavání chodit, rozhodne ředitel.

Pokud školy mají plavání již nyní ve svém vzdělávacím programu, musely na něj vyčlenit minimálně 40 hodin. Z veřejných rozpočtů se dosud hradily platy instruktorů i pronájem bazénu, rodiče platili dopravu, která bývá nejdražší položkou z celé výuky plavání. Obce jako zřizovatelé škol mnohdy přispívaly i na ni.

Všechny základní školy musí výuku plavání zapracovat do svých školních vzdělávacích programů do 1. září. O tom, ve kterých ročnících budou děti na plavání chodit, rozhodne ředitel.

Plánovaná dostupnost pro všechny

Ministerstvo podpoří výuku plavání dotací na dopravu. „Školy proto nebudou požadovat celou platbu od zákonných zástupců svých žáků, případně dotace může pokrýt celou platbu za tuto dopravu,” píše se na webu ministerstva.

Příspěvek začne ministerstvo školám poskytovat prostřednictvím rozvojového programu, do kterého se od 22. května mohou přihlásit prostřednictvím elektronické žádosti.

Rozvojový program má podle ministerstva podpořit školy, které mají potíže se zajištěním výuky plavání pro své žáky. „Dalším cílem je také zlepšení přístupnosti k této službě i žákům z rodin, které z finančních důvodů nemohou svým dětem dopravu na tuto výuku zabezpečit,” napsal ředitelům náměstek pro vzdělávání Václav Pícl.

Výše dotace se určí podle počtu najetých kilometrů od školy do místa výuky plavání a zpět, které se budou násobit počtem cest a paušálně stanovenou cenou za jeden kilometr. Dotace bude možné použít jen na úhradu ceny dopravy, nikoli na nájem bazénu, platy učitelů či provozní náklady plavecké školy.

Souhrnnou žádost za školy zřizované obcemi nebo kraji a za soukromé školy budou podávat krajské úřady. Církevní školy budou své žádosti posílat přímo ministerstvu.

Kariérní řád

Před svým koncem v úřadu 31. května chce ještě ministryně Valachová prosadit v Senátu kariérní řád učitelů. Rezignovat se rozhodla kvůli aféře s údajně nekalým přerozdělováním dotací na sport, kvůli níž skončili ve vazbě její náměstkyně pro sport Simona Kratochvílová a šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Rovněž uvedla, že v nynější situaci nechce dávat ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) záminku, aby odváděl pozornost od svých problémů. [celá zpráva]

Nahradit by ji teoreticky mohl její náměstek Stanislav Štech. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám