Hlavní obsah

Satelit pořídil největší panoramatický snímek Země

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil největší panoramatický snímek na světě. Vyfotil ho satelit Landsat 8 a zachycuje pruh Země o rozměrech 9650 x 193 kilometrů. Družici trvalo jeho zachycení 20 minut.

BEZ KOMENTÁŘE: Satelit NASA pořídil největší panoramatický snímek ZeměVideo: NASA

 
Článek

Snímek pořídil satelit 19. dubna tohoto roku. Skládá se z 56 spojených fotografií zachycených z výšky 705 kilometrů, ve kterých družice obíhá Zemi. Celkové rozlišení snímku je 19,06 gigapixelů.

Landsat 8 se pohybuje rychlostí více než 27 tisíc kilometrů za hodinu, zachycení snímku mu proto trvalo pouhých 20 minut. Na snímcích je vidět deset tisíc kilometrů dlouhý pás země.

Snímek začíná na Severu Ruska a pokračuje přes Kavkaz, Arabský poloostrov a Rudé moře až do jižní Afriky. V dlouhém pásu se střídají různé typy povrchu Země přes zemědělské oblasti, pohoří, pouště až po savany.

Foto: NASA

Rozsah snímku, který zachytila družice Landsat

Satelit Landsat 8 vynesla 11. února na oběžnou dráhu raketa Atlas V, která odstartovala z letecké základy Vandenberg v Kalifornii. Jak napovídá číselné označení, jedná se už o osmou družici v programu Landsat. První byla vypuštěna do vesmíru v roce 1972.

Cílem tohoto projektu je získávat fotografie Země z vesmíru a mapovat tak rozsah lidské činnosti na planetě. Snímky z tohoto programu například odhalují změny ve velikosti deštných pralesů nebo následky živelních katastrof.

Reklama

Výběr článků

Načítám