Hlavní obsah

Ruský meteoroid přiletěl z pásu mezi Marsem a Jupiterem, spočítali vědci

Astronomové vystopovali původ meteoroidu, který 15. února zasáhl oblast kolem ruského města Čeljabinsk. Podle dráhy, po níž těleso obíhalo kolem Slunce, vědci vypočítali, že s největší pravděpodobností pochází z pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem a patří do skupiny asteroidů Apollo, jejichž dráhy protínají orbitu Země a existuje u nich riziko kolize.

Rekonstrukce oběžné dráhy meteoroidu, který narazil do Země nad Ruskem

 
Článek

Kolumbijští astronomové byli z amatérských záběrů schopni odvodit trajektorii meteoroidu (o terminologii více ve sloupku) při průchodu zemskou atmosférou, kde se rozpadl. Tlaková vlna, která při tom vznikla, má na svědomí přes tisícovku zraněných a značné materiální škody. Z této trajektorie pak dopočítali jeho oběžnou dráhu kolem Slunce, informovala BBC.

Náraz meteoroidu zaznamenalo velké množství lidí na svých telefonech, fotoaparátech či kamerách v autě, existují také záběry z průmyslových kamer, které kolují po internetu. Záběry z kamery monitorující dopravu navíc obsahují přesné časování, které umožňuje spočítat rychlost objektu. Ten podle odhadů NASA měřil 17 metrů a vážil až sedm až deset tisíc tun.

Vědci Jorge Zuluaga a Ignacio Ferrin z univerzity v kolumbijském Medellinu pak na základě těchto záznamů spočítali výšku, rychlost a přesné místo nárazu do atmosféry za použití jednoduché trigonometrie. Brali přitom v úvahu například stín, který těleso vrhalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých místVideo: Reuters

Z jejich výpočtů vyplývá, že meteoroid patřil do rodiny planetek známých jako Apollo. Ty pocházejí z pásu asteroidů v prostoru mezi Marsem a Jupiterem. Pro astronomy je tato skupina důležitá, protože její zástupci se na cestě kolem Slunce dostávají do oběžné dráhy Země. Ze zhruba 9700 dosud objevených asteroidů, které se pohybují v blízkosti Země, pochází zhruba 5200 z této skupiny.

Foto: Reuters

Meteorický roj nad Čeljabinskem

„Zcela jistě to vypadá, že to byl asteroid třídy Apollo,“ potvrdil BBC Stephen Lowry z univerzity v britském Kentu. „Jeho eliptická, mírně nachýlená dráha nám o tomto tělesu říká, že pochází ze Sluneční soustavy, nejspíše z pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Možná, že s dalšími daty budeme schopni určit, z kterého místa pásu přesně k nám přiletělo,“ dodal Lowry.

Pás asteroidů podle současných teorií vznikl jako důsledek působení velké gravitace Jupitera, která v prostoru mezi ním a Marsem znemožnila zformování další planety.

Meteoroidy a meteority

Meteoroid je vesmírné těleso velikosti milimetrů až metrů. Meteoroidů milimetrových velikostí narazí do Země denně milióny. V případě, že větší meteoroid vletí do zemské atmosféry, vidíme světelný jev meteor.

Meteorit je menší kosmické těleso, které dopadlo na povrch Země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám