Hlavní obsah

Roční kurz pomáhá připravit cizince na střední školu v češtině

Praha

Mladí cizinci, kteří se s rodiči přistěhovali do ČR a s ohledem na svůj věk by zde měli začít studovat střední školu, mohou znalosti češtiny dohnat v novém ročním přípravném kurzu. Jeho pilotní ročník spustily společnost META, která se zabývá vzděláváním dětí s odlišným mateřským jazykem, a Centrum pro integraci cizinců (CIC).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle údajů České školní inspekce ve školním roce 2014/2015 ve zhruba 1200 středních školách v ČR studovalo loni více než 9000 žáků s odlišným mateřským jazykem, z toho bylo přes 7000 cizinců.

Na rozdíl od základního vzdělávání nemají ze zákona nárok na žádnou jazykovou podporu. Mohou jim být odpuštěny přijímací zkoušky z češtiny a úroveň jejich jazykových znalostí je ověřována pohovorem.

Integrace do vzdělávacího systému i společnosti

Kurz, který je podle pořadatelů v českých podmínkách unikátní, vychází mimo jiné z toho, jak se děti připravují v řadě zemí Evropské unie. Vedle výuky jazyka je jeho součástí příprava na středoškolské předměty a českou terminologii.

„Rádi bychom tuto praxi nějak uvedli i do českého prostředí, a umožnili tak mladým lidem bez dostatečné znalosti češtiny co nejrychlejší integraci do českého vzdělávacího systému a tím i do české společnosti jako celku,” uvedla ředitelka organizace META Zuzana Vodňanská.

Zatím zdarma

Aktuálně jsou otevřeny dvě třídy, které navštěvuje osmnáct studentů ze dvanácti zemí. Například jde o Ukrajinu, Vietnam, Mongolsko, Kubu, Venezuelu nebo Kamerun. Výuka se koná na pražské Vyšší odborné škole pedagogické a teologické JABOK. Pořadatelé mají další zájemce, jejichž počet překračuje maximální letošní kapacitu 30 studentů.

Kurz se koná jako součást projektu CLICK with School a podporuje ho dánská nadace Velux Foundation. Po letošním pilotním ročníku se s ním počítá minimálně na školní rok 2017/2018. Nyní se koná zdarma, do budoucna pořadatelé plánují financování z veřejných i soukromých zdrojů. Část nákladů by měly hradit rodiny studentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám