Hlavní obsah

Robot poprvé nakoukl do tajné komnaty v Cheopsově pyramidě

Novinky, pst
Gíza

První snímky získali vědci navádějící robota do nepřístupné tajné komnaty uvnitř největší Cheopsovy pyramidy v Gíze. Robot nasnímal namalované znaky na stěnách, uvržených na 4500 let do tmy. Podle časopisu NewScientist může jít o graffiti dělníků, nebo o náboženské symboly. Nicméně podle vědců jde o slibný začátek jedinečného průzkumu, který má odhalit tajemství jediných míst v pyramidě, kde byl detekován kov.

Článek

Robot se má podle plánu průzkumu dostat především ke vstupu do další komnaty. Pyramida byla postavena jako hrobka pro faraona Chufu, který je spíše znám v řeckém přepisu jako Cheops. Tato pyramida je posledním ze sedmi divů starověku, která se dochovala až do dnešních dnů a do 80. let 19. století byla nejvyšší stavbou na světě vůbec.

Kromě Královy komory a Královniny komory a galerie je uvnitř pyramidy i několik tunelů a šachet, o jejichž přesný účel se vedou spory. Egyptský ministr pro památky Zahi Hawass označuje neotevřené dveře na konci prozkoumávaného tunelu za poslední velké tajemství Velké pyramidy.

Roboti prohledávají pyramidu od roku 1993

Roboti už byli nasazeni na rozluštění této hádanky víckrát. V roce 1993 se robot dostal 63 metrů vzhůru tunelem, aby narazil na malé kamenné dveře s kovovými hřeby. Nikde v pyramidě přitom kov nebyl při stavbě použit. Okamžitě se proto vyrojily spekulace, že šlo o stopy mimozemské technologie, s jejíž pomocí byla pyramida postavena.

V roce 2002 se další robot provrtal kamenným blokem a nafilmoval malou komoru zablokovanou jiným větším blokem. Nyní prozkoumává komoru robot navržený Robem Richardsonem, který je vybaven mikrokamerou schopnou „nakoukávat“ do nepřístupných zákoutí. Robot dostal jméno Džedi po kouzelníkovi, který radil Chufuovi se stavbou hrobky.

Zatím nasnímané rudé značky jsou podle egyptologů u starověkých hrobek poměrně běžné a většinou se jednalo o značky stavbařů. „Většinou tak zapisovali číselné údaje o mírách, data a jména pracovních skupin,“ vysvětlil Peter Der Manuelian, egyptolog z Harvardu.

Zjištěný kov na kameni pak spíše než elektronickým obvodem je pouze ornamentem, nicméně blok, který blokuje vstup do další komory, je ohlazený a podle názoru archeologů musel být proto poměrně důležitý.

Egyptoložka Kate Spence z Cambridge se pak domnívá, že účel tunelů a komor byl pouze symbolický a byl podle všeho vztažen ke hvězdám. Šachty a tunely byly podle všeho postaveny pro vládcovu duši „ka“. Má se také za to, že Králova komora dříve skutečně skrývala Chufuovu mumii v sarkofágu. V Královnině komoře však neležela jeho choť (jeho ženy byly uloženy do přilehlých malých pyramid), ale byla určena právě pro jeho duši.

Hawas, který celý projekt Džedi řídí osobně, se však nevzdává, že najde skrytou komnatu s nějakým významným nálezem. „Královská komora mohla být jen naoko, protože pro starověké Egypťany bylo nejdůležitější pohřební komoru ukrýt. Podle pověsti se navíc kouzelník Džedi setkal s Chufuem, když pátral po bohu Thotovi, aby mu pomohl skrýt pyramidu. Možná že je proto v pyramidě přeci jen něco ukryto,“ říká Hawass.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám