Hlavní obsah

Riziko infarktu je nejvyšší na Štědrý den v deset večer, tvrdí vědci

Nejnebezpečnějším dnem roku, kdy může člověka postihnout infarkt je Štědrý den a nejrizikovější hodinou tohoto svátku se stává 22.00, napsal deník Daily Mail s odvoláním na švédskou studii zveřejněnou v časopise BMJ. Stres, smutek a nadměrné požitkářství může být smrtící, píše deník.

Foto: Profimedia.cz

Nejrizikovějším dnem, kdy člověka postihne infarkt je Štědrý den, tvrdí vědci

Článek

Tým vědců, vedený Davidem Erlingem, profesorem kardiologie na univerzitě ve švédském Lundu, zkoumal data více než 280 tisíc lidí, kteří byli ve Švédsku hospitalizováni kvůli v letech 1998 až 2013 kvůli srdeční příhodě.

Zatímco během sledovaného období postihnul infarkt v průměru pět desítek lidí denně, na Štědrý večer statistika vyskočila o 37 procent na 69 případů. Jako nejrizikovější hodinu vědci vyhodnotili desátou večer.

Pravděpodobnost, že člověka postihne infarkt je také velmi vysoká během silvestra a Nového roku.

„Emoční rozrušení, silné pocity vzteku, úzkosti, smutku a také stres riziko infarktu zvyšují,“ řekl Erlinge. Přejídání, nadměrné pití alkoholu a cestování na velké vzdálenosti riziko umocňují, dodal britský deník.

„Je zajímavé, že zatímco po zbytek roku hrozí srdeční příhoda spíše ráno, o Vánocích se to změní na večer, což naznačuje, že infarkty spouští stres a stravování během Štědrého dne,“ uvedl Erlinge. „Lidé by se měli vyhnout zbytečnému stresu, pečovat o starší příbuzné, u nichž srdeční příhoda hrozí, a vyhýbat se přejídání a pití nadmíru,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám