Hlavní obsah

Reforma maturity už je v paragrafech

Právo, jim
Praha

Zjednodušení státní maturity už čeká ve Sněmovně na své závěrečné schvalování. S verzí připravenou pro příští rok neměla většina poslanců, snad jen s výjimkou Věcí veřejných, větší problémy, a tak ani v Senátu se nepředpokládá větší odpor.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministři Miroslav Kalousek (TOP 09) a Petr Fiala (nestr.)

Článek

Ministr školství Petr Fiala zákon uvedl s tím, že změny mají napravit chyby, kterých se stát na maturantech dopustil. „Není to v žádném případě krok zpátky, je to jenom to, že neuděláme krok kupředu,“ řekl k tomu ministr.

Zásadní změnou totiž je zrušení dvou obtížností státní zkoušky. Příště bude už jediná úroveň pro všechny. Dvě úrovně si původně vyžádali ředitelé škol, aby známka z těžší maturitní zkoušky byla směrodatná pro vysoké školy, které by ji mohly mít na zřeteli u přijímaček. Usnadnění přijímacího řízení vypuštěním vyšší úrovně maturity tedy odpadá.

O těžší zkoušku mezi studenty nebyl zájem, přihlásilo se k ní jen 3,5 procenta studentů. Kromě toho letos na jaře pobouřily maturanty přespříliš těžké testy vyšší verze matematiky, z nichž propadali i premianti a které měli za náročné také protřelí matematici.

Vlna kritiky se sesypala také na hodnocení slohových prací z češtiny, které letos poprvé známkovali externisté. Jen u jednodušší verze propadlo 7,7 procenta maturantů, což je téměř pětinásobek v porovnání s rokem 2011. Slohy se budou tedy hodnotit opět na školách. Jak řekl před časem ministr Právu, neznamená to, že slohy budou hodnoceny neobjektivně, měly by však být hodnoceny spravedlivěji s ohledem na to, co byli studenti na svých školách učeni.

20 dní na odvolání

Navzdory plánům zůstanou jen dva povinné předměty namísto tří. Studenti budou maturovat z češtiny a jako druhý povinně volitelný předmět si mohou vybrat buď cizí jazyk, nebo matematiku.

Ministerstvo také upustilo od zavedení občanského a společenskovědního základu a informatiky mezi maturitní předměty, protože by se to podle ministra neobešlo bez rizik a problémů.

Novela také studenty připraví o stres spojený s přípravou přezkumného řízení. Na odvolání nebudou mít jen pět resp. osm dní, ale dvacet.

V dané verzi by zkouška dospělosti měla fungovat po další dva roky, dokud nebude expertní komisí citlivě připravena jiná, všestranně užitečnější verze maturity. Zatím se o jejích parametrech vedou jen dohady, ale jak nastínil například poslanec Walter Bartoš, do budoucna by mohly být zvlášť maturitní zkoušky pro gymnázia, střední odborné školy a učiliště. Hovoří se také o digitalizaci maturit a volně dostupných testech.

Fiala se změnami spěchá, aby maturita byla hotová do 14. listopadu, kdy maturitní proces v podstatě začíná. Novela je proto naroubována na již delší dobu rozjednaný návrh rozpočtového určení daní, podle něhož budou příspěvky na školáky dostávat jen obce, které školy či školky mají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám