Hlavní obsah

Reforma financování škol nebude na úkor růstu platů učitelů, ujišťuje Plaga. Odbory nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový systém placení škol podle počtu žáků a odučených hodin od 1. ledna nebude ministerstvo školství zavádět na úkor slibovaného růstu platů. Se změnou resort počítal a je zahrnuta do propočtů, řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Kolik přesně která škola dostane, co z toho půjde na platy a co na odměny, si bude moci každý ředitel vypočítat na přelomu ledna a února, dodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Robert Plaga.

Článek

Ujištění ministra směřuje k výtkám školských odborů, které hrozí vyhlášením jednodenní stávky, pokud v příštích dnech neuspějí s požadavkem zvýšit základ platu učitelů o deset procent od ledna. Deset procent průměrného platu je asi 3600 korun. Kritizují též přípravu reformy financování.

Školské odbory hrozí stávkou

Věda a školy

Odbory nesouhlasí s navrhovaným vládním nařízením, aby se tarify zvedly všem pedagogům stejně o 2700 korun a dalších 900 korun šlo na odměny. V úterý 15. října jim za přítomnosti Plagy slíbil jednání premiér Andrej Babiš (ANO).

„Nyní čekáme na termín z úřadu vlády,“ uvedl Plaga s tím, že program premiéra omezil nyní zahajovaný evropský summit a na příští týden plánovaná cesta do Japonska.

Ministr: Ke stávce není důvod

Šéf MŠMT zopakoval, že ke stávce nemají odbory důvod. V době, kdy například kvůli brexitu není jistý hospodářský vývoj, považuje svou poslední nabídku spojit závazek na příští rok se závazným růstem i na rok 2021 za dostatečný.

Navrhuje, aby všichni pedagogové dostali příští rok do tarifu 2700 korun a dalších v průměru 900 korun se rozdělilo na odměny. Na rok 2021 počítá s návratem k procentuálnímu růstu platů o osm procent. Mladí učitelé by si tak během dvou let polepšili až o 18 procent.

Odbory se obávají, že jisté je podle návrhu pouze přilepšení o 2700 korun. Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová v úterý uvedla, že odbory vědí, že celá částka do platů nepůjde a část bude využita na reformu regionálního školství. Plaga to označil za znejišťování ředitelů před připravovanou změnou.

Zvýšení platů o 15 procent je cupování rozpočtu, vzkazuje Schillerová učitelům

Domácí

Výpočet nového financování škol se bude odvíjet od hlášení ředitelů k stavu ve školách k 30. září, které mělo být v úterý odevzdáno. Pak výkazy zkontrolují kraje. Ministerstvo se svými výpočty bude ještě čekat na konečné schválení rozpočtu Sněmovnou, které se má odehrát 4. prosince. V elektronickém hospodaření pak ředitelé přesné částky zjistí na přelomu ledna a února.

„Na odměny a osobní příplatky budou mít peníze i ty školy, které je dosud neměly, jsou to zejména mateřské školy,“ doplnila k reformě financování mluvčí školského úřadu Aneta Lednová.

Za dva roky 45 tisíc?

Průměrný příjem učitelů v letošním prvním čtvrtletí dosahoval 36 224 korun. Odpovídal tak zhruba 106 procentům průměrné mzdy, která činila ve stejném období 32 466 Kč.

Vláda slíbila, že by pedagogové na konci volebního období, tedy za dva roky, měli pobírat 150 procent svého výdělku z roku 2017. Průměrný učitelský plat by měl být 45 000 korun.

Odbory požadují, aby učitelé vydělávali o 30 procent víc, než je celostátní průměrná mzda. Pokud by to platilo už nyní, v prvním čtvrtletí by měli v průměru 42 206 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám